Kultur
Déri János
Szerdán elmentem a Déri Jánosról elnevezett díj átadására, a huszadikra.


Az utcán, odafelé menet azon gondolkoztam, hogy ha lenne erőm kérdezgetni az embereket, vajon hányan emlékeznek rá. Nem az idősebbek, hanem az olyan harminc évesekig, vagyis két generáció. Hogy tudják-e: volt itt egy pasi, aki született zseniként volt az ország kedvence? Érdemes-e azoknak mesélni róla, aki nem tudják, ki volt? Azoknak meg, akik tudják, minek. Talán a személyes emlékeket. 
 
 
Például: életének vége felé, amikor fél tüdővel hazajött Németországból, a kicsi fiam elé rúgta a labdát. Úgy fél óra után mondtam Jánosnak, hogy talán nem ez a legkedvezőbb alkalom a focizásra. Azt mondta: csak nem gondolod, hogy hagyom magam legyőzni? Én meg azt, hogy ha hagyod magad a gyerektől, talán egy másik küzdelemben elfeledkeznek rólad, vagy ezt beszámítják. Nem számították. Ha élne, még mindig fiatal lenne ahhoz, hogy népfelkiáltással a televízió örökös tagjának válasszák. De legalább sunyi módon hátba se tudnák rúgni azzal, hogy megfosztják ettől a címtől. Bár hülyeséget beszélek, hiszen az elsők között rúgták volna ki. Túl sok esze volt a médiajobbágyi sorshoz.
 
Marad az emlékezés. Remélem, húsz év múlva is. 

(A díjat Parti Nagy Lajos kapta. Méltán.)
 
Andrassew Iván / Népszava
 
Forrás:nepszava.hu
 
 
Parti Nagy Lajos kapta idén a Déri János-díjat
Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus kapta idén a Déri János-díjat, az elismerést Budapesten az Írók Boltjában adták át szerdán.
Idén kiemelten nagy jelentőségű a Déri János-díj, hiszen az Április 14. Alapítvány kuratórium tagjai most 20. alkalommal adták át - közölte az alapítvány az MTI-vel.
 
Az elismerést - amely egy arany egyforintos, előoldalán a Déri János-díj felirat, hátlapján a kitüntetett neve és az átadás évszáma szerepel - minden évben olyan sokoldalú, kortárs alkotónak adják, aki maradandót alkotott pályája során.
 
HIRDETÉS: ne feledje az ajándékot Gyereknapra!

 
 
 
Először 1993-ban adták át a Déri János-díjat, akkor Bereményi Géza író, filmrendező kapta. Az elismerést azóta Márta István, Geszti Péter, Földes László (Hobo), Sebestyén Márta, Fábry Sándor, Koltai Róbert, Verebes István, Alföldi Róbert, Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Kepes András, Juszt László, Friderikusz Sándor, Rózsa Péter, Hajós András, Krizsó Szilvia és Kálmán Olga vehette át.
 
Déri János újságíró 1951. április 14-én született Budapesten. 1975-ben jelentkezett a Riporter kerestetik című tehetségkutató műsorba, ahol harmadik helyezést ért el. 1977-től 1983-ig a Magyar Rádió ifjúsági osztályán dolgozott, majd a Magyar Televízió Ablak című műsorának állandó műsorvezető-riportere lett. Állandó résztvevője volt a Rádiókabarénak. 1992-ben, 41 éves korában hunyt el.
 
Forrás:MTI
 
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu