Kultur
Út a sikerhez !
Nagy Melinda


Talán meglepő, de régiónkban is találunk még olyan embert, aki a munkájának él és szereti azt. Én személyesen találkoztam vele. Elmondta, hogy elégedett a jelenleg végzett tevékenységével, és nem is tervez változtatást. Kíváncsivá tett, kérdéseket ébresztett bennem. Sikerült is szóra bírnom, bár csak a teljesség igénye nélkül kérdezhettem, kilétét és a vállalatot, amelynek dolgozik, nem fedhette fel.
 
Milyen profilú céget képviselsz, ki(k)nek a nevében tevékenykedsz nap, mint nap?
 
Egy külföldi tulajdonú cég magyar leányvállalataként működő, műszaki gyártástechnológiai termékeket forgalmazó csoportnál dolgozom.
 
Mi a konkrét munkaköröd és mit takar ez valójában?
 
Az én feladatom a vevőlátogatás az ország különböző területein, kapcsolattartás, értékesítés, termékmenedzsment. Ez egy komplex, mondhatni teljes embert, nagymértékű figyelmet igénylő tevékenység, mert reggeltől estig csörög a telefon, úton vagyok, tárgyalok, megbeszéléseket folytatok, e-mailezek – mindezt angol és német nyelven is. Kemény munka, de akár a cég, akár az ügyfelek érdekeit nézzük, az emberi hanggal, a személyes megjelenéssel, egy félmosollyal sokkal több jó üzletet lehet kötni, mintha csak levelezés vagy katalógusok útján próbálnánk meggyőzni a leendő vásárlót – legyen bármilyen jól felépített és figyelemfelkeltő is az ajánlat.
 
Te egy öntudatos férfi vagy, biztosan minden tevékenységednek megfontolt oka van. Mikor döntöttél úgy, hogy ezt a pályát választod és miért?
 
Nagyjából 23 évesen. Szeretem a kapcsolattartást az emberekkel. Emellett szívesen kivitelezek projekteket, teljesítek tendereket (kiírt üzleti pályázatokat) – ez számomra kihívás.
 
Milyen tanulmányokat folytattál és ezek milyen jelentőséggel bírnak ebben a szférában?
 
Németországban – egész pontosan – Hamburgban tanultam logisztikát és intralogisztikát (vállalaton belüli logisztikát). Előtte gazdasági informatikusként érettségiztem. Valójában egyik terület sem érdekelt igazán és nincs közük ahhoz, amit most csinálok – mindössze az üzleti jogot, számvitelt, pénzügyet tudom hasznosítani. 
Rendkívül vonzó volt számomra az értékesítői „szakma”, új lehetőségeket rejtett, távlatokat nyitott, bár be kell vallanom az anyagi elismerés is kedvező, valamint a vele járó juttatások, mint a céges autó, laptop illetve mobiltelefon.
 
Milyen „ranglétrát” kellett bejárnod ahhoz, hogy ott tarts, ahol jelenleg vagy?
 
Az út elég hosszú… Nagyon fiatalon kikerültem Németországba tanulni, sok mindent meg kellett tapasztalnom. Többek között felvenni a harcot az ületi szférában egy több éves tapasztalattal bíró konkurens értékesítővel szemben. Volt olyan eset, amikor egy adott tenderen huszonegy, szintén a pályázat megnyerésére törekvő céggel szemben indultunk. Rendkívül izgalmas ilyen feladatot teljesíteni.
 
Hirdetés: ne feledje az ajéndékot Gyereknapra!

 
A tárgyalások, folyamatos kapcsolattartás bizonyos fokú emberismeretet igényel és valószínűleg empátiára is jócskán szükséged van. Mennyire tanulhatók ezek és milyen módon különíthető el vagy épp kamatoztatható a magánéletedben?
 
Igen, mindezek szükségesek. Valamilyen szintig tanulhatók ugyan, de jó, ha az ember az alapokkal születik, és a környezetében élőktől is részesül benne. Készségeinket fejlesztve nagyon jól tudjuk majd kezelni partnereinket. Máig folyamatos képzéseken veszek részt tréner cégekkel, pszichológusokkal.
A magánéletben valóban kamatoztatható. Volt rá példa, hogy párkapcsolatban ezt felhasználva sikerült eldöntenem benne maradjak-e a kapcsolatban vagy kilépjek. Talán nem tűnik megszokottnak, hogy az ember nem csupán az érzelmeire hallgat, de  utólag tudom, jó döntést hoztam.
 
Ez a munka nyilvánvalóan egy életstílus. Hatással van mindez a magánéletedre vagy le tudod vetni mindennapi szerepedet?
 
Igen, ez egy ÉLETSTÍLUS. Kihat a hétköznapokra és a hétvégékre is. Egyre inkább kezdem érezni, hogy befolyásolja a magánszférámat. Sokszor felébredek éjszaka és jár az agyam, gondolkodom, számolok. De természetesen szükség van pihenésre, kikapcsolódásra is, mert később, tiszta fejjel új, talán jobb gondolataink támadhatnak.
 
Ambíciók, tervek a jövőre nézve?
 
Sok projektet, tendert megnyerni, a cégem által kiszabott terveket teljesíteni, ezáltal az önmagammal szemben támasztott követelményeknek is megfelelni, így erősödve. 
Ezen túl egy komoly, kiegyensúlyozott párkapcsolatot kialakítani. 
Nem lesz könnyű a kettőt összeegyeztetni, mert ez nem az a munkahely, ahol, ha átléptem a küszöböt munkaidő után, elfelejtem az odabent történteket. Sajnos rámentek már kapcsolataim erre, vannak nők, akik nehezen viselnek el egy üzletembert párjukként. Előfordul, hogy eleinte vonzó, de az otthoni munka már terhes számukra. Ezzel együtt optimista vagyok, mert megvan az a réteg a nők körében, akik megértők ebben a tekintetben és szintén fontos számukra a karrierjük. Közöttük biztosan megtalálom a társat. 
Ami pozitív, hogy nagyon sok személyes jó barátom lett az üzleti életből, akikkel kölcsönösen számíthatunk egymásra.
 
Köszönöm, hogy mindezt megosztottad velünk, és további sikeres munkát kívánok.
 
Én is köszönöm a lehetőséget.

 

Nagy Melinda
 
Forrás:harsonaujsag.hu 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu