Auto

Hazaért Rüsselsheimbe a százéves Opel Torpedo

Öt nap alatt több mint ezer kilométer hiba nélkül Hűséges útitárs volt a 99 éves Puppchen Öröm és pezsgőzés Adam Opel szobránál
 Rüsselsheim/  Századik születésnapján hazalátogatott az 1911-es Opel Torpedo a 99 éves Opel Puppchen társaságában. A két veterán június 20-án indult Budapestről és öt nap alatt Ausztrián és Németországon keresztül több mint ezer kilométeres utat tettek meg és június 24-én begördültek a régi Opel főportához, ahol a cégalapító Adam Opel szobra áll.

A történet a múlt év tavaszán indult, amikor Keller László, a Torpedo tulajdonosa azzal kereste meg az Opel Magyarország PR igazgatóját, Dános Andrást, hogy jó lenne a századik születésnapján  hazavinni az „öreg vasat”. A döntés abban a percben megszületett: ezt meg kell csinálni. Keller már akkor mondta, hogy nem egyedül szeretne menni, hanem barátjával, az öreg autók nagy varázslójával és – nem mellesleg – egy 99 éves Opel Puppchen tulajdonosával, Kisapáti Józseffel. „ Kell egy szervízautó” – volt a tréfás indoklás.


Az igazi előkészületek az idén tavasszal indultak, útvonalakat, szállásokat kellett kiválasztani, a németországi hazaérkezést megszervezni és ami a legfontosabb, az autókat előkészíteni. Keller és Kisapáti sok mindent ellenőrzött, nem sokat kellet viszont csinálniuk, mert a Torpedo és a Puppchen folyamatosan karban volt tartva, mindkettőt rendszeresen használták. Az öreg autók ilyen előzmények után és mindenféle műszaki támogatás nélkül indultak útnak: ha elromlik valami, akkor a tulajdonosoknak kell javítani, ha nem lehet javítani, akkor vége a kalandnak.És semmi nem romlott el! Keller autójában az első, Sopronig tartó szakasz után ugyan jelentkezett egy kis rezonancia, ami a váltó felől jött, de azzal nem lehetett mit kezdeni, és, mint később kiderült, nem is kellett. A második etap Linz környékéig vitt, utána már Németország és Regensburg, majd Würzburg szomszédsága következett. Lélekemelő látvány volt a két autó, ahogy a mezőket és hegyeket átszelő országutakon, azután hosszasan a Duna mentén, át falvakon és városokon falta a kilométereket. Az utolsó napon, pénteken, június 24-én már csak 150 kilométer volt hátra, de egy hosszú emelkedőkkel tarkított, dimbes-dombos útvonalon.

Az időjárás, amely mindvégig szép napos volt, az utolsó napon többször is ijesztgetett, háromszor is fölkerült az autókra a vászontető, de végül szárazon, nyitott tetővel érkezett meg a 100 éves Opel Torpedo és a 99 éves Puppchen a Rüsselsheim határát jelző táblához. Itt megállt a csapat és ünnepelt. Pontosabban először ünnepelt, mert még hátra volt vagy tíz kilométer a város központjáig.


A Torpedo és a Puppchen először elsuhantak az Opel székháza előtt, majd a gyárépületek mellett, azután pedig a belvárost vették célba és délután fél ötkor begördültek az egykori Opel főbejárat elé és megálltak a cégalapító Adam Opel szobránál.Keller és Kisapáti boldogan ölelkezett össze, illetve mindenki mindenkivel, aki a nagy kalandra elkísérte őket. Az embernek óhatatlanul a régi szlogen jutott az eszébe: „Opel sosem kop el!” A két veterán, a Torpedo és a Puppchen az egész úton gyönyörűen suhant – ilyen egyszerű volt az egész: reggel elindulás, önfeledt autózás szebbnél szebb tájakon és egy jó nyújtózkodás a megérkezés után. A százéves alkatrészek hibátlanul tették a dolgukat a motorház alatt, a Torpedo és a Puppchen lábon hazaért a gyárba, ahol annakidején készültek. 

Forrás: opel.huAz OPEL autóit megvásárolhatja és szervizeltetheti az OPEL Barcikánál.

www.opelbarcika.huTovábbi képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu