Technika
Az űrben bányászna James Cameron
2012. április 24. kedd 11:15 | AN Forrás: Space.com
Seattle – Ritka, értékes fémeket és vizet fog bányászni a Föld közelében keringő kisbolygókon egy frissen alakult cég.
Nem filmgyárról van szó, jóllehet a támogatók legismertebbje James Cameron. Ugyancsak pénzt remél a fantasztikusnak tűnő vállalkozásból Larry Page, a Googe társalapítója.
.
A Planetary Rescources Inc. szándéka az, hogy az aszteroidákon kibányászott anyagokat hatalmas profittal adja el, a közvetett cél pedig, hogy az emberiség kezdje meg az utat, amely az űr felfedezéséhez és kiaknázásához vezet, végső soron pedig magával hozza azt, hogy az emberi faj benépesítse és gyarmatosítsa a naprendszert.
 
Eric Anderson, a Planetary Resources társelnöke a Space.comnak nyilatkozva kijelentette: az űrben lévő tartalékokat tekintetbe véve logikus lépés, hogy a földközeli kisbolygókra összpontosuljon a figyelem, amelyek rendkívül értékes források és viszonylag kevés energia mozgósításával elérhetők. Megfogalmazása szerint az aszteroidák a naprendszer alacsonyan függő gyümölcsei.

.
A Planetary Resources hivatalosan ma reggel (keleti idő szerint fél kettőkor, európai idő szerint este fél hatkor) ismerteti kisbolygó-kiaknázási terveit a seattle-i Légimúzeumban. Anderson annyit előrebocsátott, hogy mindenképp számítanak a platinacsoportba tartozó, idelent ritka fémek – ruténium, ródium, palládium, ozmium, iridium és platina – nagy mennyiségű felbukkanására. Létezik olyan 500 méter átmérőjű platinatartalmú szikla, amelyben a csoport annyi ritka féme gyűlt össze, amennyit összesen, együtt sem bányásztak a Földön soha. Ha bőségesen állnak majd rendelkezésre, az számos technológiai fejlesztésen lendít majd, így többek közt elterjedhetnek az üzemanyagcellás autómotorok.


 
Az aszteroidák víztartalmára is szükség lesz: azt az űrben tevékenykedők használják fel, így nem kell drága pénzen utánuk vinni, sőt, annak segítségével növényeket is termeszthetnek az űrállomásokon, de a vizet sugárvédelemre is felhasználhatják az űrhajók esetében.
.
A vállalkozást szervezők abban bíznak, hogy 2025-re sikerül befogni és kiaknázni az első 500 tonnás aszteroidát. A költségeket 2,6 milliárd dollárra becsülik.

Forrás: nepszava.com
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu