Technika
Már lépcsőt is másznak a DARPA robotjai
Index,2012. április 16., hétfő 16:14
A Boston Dynamicsnak számos fejlesztése volt már a robottechnikában; az ő nevükhöz fűződik a PETMAN-projekt, amelynek első verzióját 2011-ben mutatták be.
A Department of Defense Advanced Research Project Agency (DARPA) megbízásából készült robotot eredetileg vegyvédelmi ruhák teszteléséhez tervezték: a mechanikus szerkezet képes szimulálni az emberi fiziológiát, így akár izzadni is képes a védőöltözeten belül.
A PETMAN első modelljét 2011-ben mutatta be a DARPA, de a legújabb módosítások után a robot már a lépcsőkön is képes felmászni, ráadásul meglepő sebességgel. A Boston Dynamics fejlesztése inkább csak a korábbi eredmények finomításának mondható, semmint radikális áttörésnek – az viszont mindenképpen meglepő, hogy a robot már fekvőtámaszokat is végez.

HIRDETÉS:katt az ajándéksorsolásért!

 
A Boston Dynamics már korábban is fejlesztett hasonló robotokat a DARPA-nak. Ezek közül talán a Bigdog-projekt volt a legnevezetesebb. A harctéri feladatokra szánt robotállat egy méter hosszú, 76 centi magas és 110 kilós, négylábú robotkutya elsősorban az egyensúlyérzékéről híres: Bigdog akár a jégen is tudott vezérlés nélkül, önállóan haladni, és még akkor is korrigálni tudta a helyzetét, amikor haladás közben rugdosni kezdték.
 
A 150 kilónyi felszerelést cipelni képes Bigdog csupán 6,4 kilométeres sebességgel tudott haladni. Az idén márciusban bemutatott – szintén a DARPA és a Boston Dynamics együttműködésével készült – robotgepárd viszont új rekordot állított fel, amikor a tesztek során 28,9 kilométeres óránkénti sbességet ért el.

Forrás: index.hu
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu