Kultur
Egy egri honlap szerint lista készülhetett a városban nemkívánatos művészekről
Eger, 2012. április 19., csütörtök (MTI) - Egy egri honlap - a birtokába jutott hivatalos dokumentumra hivatkozva - azt állítja, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Az egri önkormányzat cáfolta, hogy "cenzúra" működne a városházán.


Az egri önkormányzat cáfolta, hogy "cenzúra" működne a városházán. Mint fogalmaztak: "Eger nem a kicsinyes kultúrcenzúra, hanem a Kultúra Magyar Városa".
 
    Az egriugyek.hu közlése szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki még 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében Orbán Viktort, a Fidesz elnökét figurázta ki.
    A weboldal felidézi, hogy a múlt évben "egy köztudottan baloldali, országosan ismert művészt" tiltottak el egy egri fellépéstől. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény egyik fellépőjét, Székhelyi Józsefet tették tiltólistára, s ezért a rendezvényszervezőnek vissza kellett mondania a művész Villon-előadását, annak ellenére, hogy a programot már az esemény hivatalos honlapján és a kinyomtatott plakátokon is közzétették.
    A honlap birtokába jutott jegyzőkönyv az önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottságának tavaly szeptemberi üléséről készült. A dokumentum szerint akkor Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését.
    Erre reagált úgy a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, hogy "a szakembernek tisztában kell lennie azzal, hogy egy adott művész a művészvilágban szakmai szempontból mit tett le az asztalra. Azzal viszont nem biztos, hogy tisztában kell lennie, hogy a politikában milyen szerepet tölt be. Éppen ezért kértem Csákvári képviselő urat (Csákvári Antal a Fidesz-KDNP képviselője – a szerk.), hogy a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben" - idézik a jegyzőkönyvet.
    Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. "Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben, ez nem komoly felvetésként hangzott el a bizottsági ülésen" - fogalmazott.
    "Az önkormányzati képviselők csupán egy konkrét ügyben fogalmaztak meg véleményt, melynek alapja az, hogy Eger alapvetően polgári gondolkodású város, s egyben érseki központ. A közgyűlés tagjai közül - állampolgári vélekedést képviselve - többen fogalmaztak meg olyan véleményt, hogy a nemzeti imádságot, a Himnuszt kiforgató színművész produkciója igen megosztó lehet a városban, főként egy, az önkormányzat által támogatott rendezvényen. Egyébként a bizottsági ülésen, és bárhol, ahol ez az eset beszélgetés témájává vált, nem Székhelyi József személye, nem művészi kvalitásainak megkérdőjelezése, hanem egy, a Himnuszból viccet csináló, a jó ízlést sértő, széles körben ismertté vált megnyilvánulása volt a középpontban" - közölte a stop.hu alapján az egri önkormányzat véleményét a hírportál.

HIRDETÉS: katt az ajándéksorsolásért!    "Eger nem a kicsinyes kultúrcenzúra, hanem a Kultúra Magyar Városa", ezt a címet Hiller István akkori szakminisztertől vette át Habis László polgármester 2010-ben - tudatta az egri városháza.
    Az egriugyek.hu információi szerint nem csupán Székhelyi József az egyetlen "nemkívánatos" művész a városban. Szintén a stop.hu-t idézik, amely szerint Nádasy Erikát, a Gárdonyi Géza Színház volt, jelenleg szobaszínházat működtető színészét is "letiltották". A művésznő azt követően hagyta el az egri teátrumot, hogy nézeteltérésbe került a színház új, jobboldali kötődésű direktorával.
    Az egriugyek.hu közlése szerint az LMP egri csoportja nyilatkozatban foglalt állást a kultúra és minden politikai hovatartozás vagy egyéb körülmény miatt listára helyezett, vagy hátrányosan megkülönböztetett művész mellett. A párt arra kéri a várost vezető Fidesz-KDNP-Lokálpatrióta szövetséget, hogy egyértelműen határolódjon el az Eger kulturális életét beárnyékoló és a művészeti élettel össze nem egyeztethető politikai állásfoglalásoktól és hatalmi helyzetből való visszaélésektől. A politikának nem szabad odáig eljutnia, hogy a rossz emlékű "Tiltott, Tűrt, Támogatott" rendszer visszatérjen - írták a közleményben.
    Székhelyi Józsefet 2005-ben azt követően jelentették fel, hogy az SZDSZ az évi, március 19-ei országos kongresszusán pamfletjében Orbán Viktorral kapcsolatban úgy fogalmazott, "... mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni - mindenhová". Székhelyi beszéde ellen annak idején tüntetett a Fidesz helyi szervezete. A főigazgató akkor azt mondta az MTI-nek, nem lát okot arra, hogy lemondjon. Pamfletjében - tette hozzá - egy keserű értelmiségi panaszait fogalmazta meg arról, "hova torzult a rendszerváltás éveinek Fidesze". Hangsúlyozta, hogy beszédében nem ejtette ki Orbán Viktor nevét. Az MTI-hez akkor eljuttatott írásos szövegben az "Országos Vezér" kifejezés szerepelt.
  
MTI 2012. április 19., csütörtök 19:17 
További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu