Kultur
Mi mennyi? Örkény 100?
Munkatársainktól| NOL| 2012. április 5.
Ma lenne százéves a magyar groteszk próza megteremtője, Örkény István, Kossuth-díjas író.Kiállítással, programokkal, előadásokkal és emlékéremmel kezdődik az Örkény 100 emlékév.
 
„Ha apám élne, nagyon szeretné ezt a kiállítást. Köszönet mindazoknak, akik létrehozták." – írta a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vendégkönyvébe még a megnyitó előtt Örkény Antal.

A Mi mennyi? – Örkény István százéves című tárlat ma délután fél hattól látható. Ünnepi köszöntőt mond: Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, a kiállítást megnyitja Esterházy Péter író, valamint közreműködik Fesztbaum Béla színművész.
 
Nem feledkezik meg névadójáról az Örkény Színház sem. Ma újra látható az író egyperces novelláiból készült est, a Nézzünk bizakodva a jövőbe! Az előadás végén kihirdetik a centenárium alkalmából kiírt drámapályázat eredményét. Pénteken az Azt meséld el, Pista! látható, Mácsai Pál produkciója, amelynek szövegét – Örkény István saját szavaiból – ő és Bereményi Géza állította össze. Szombat este a Macskajátékkal zárja a színház az ünnepi sorozatot. A tragikomédiában – amelyet két és fél éve mutattak be – Pogány Judit, Molnár Piroska, Csomós Mari, Kerekes Éva, Szandtner Anna, Békés Itala, Jordán Tamás és Polgár Csaba játszik.
 
A közmédia csatornái szintén megemlékeznek ma az évfordulóról. Az m1 éjjeli műsora, az Örkény 100 az egypercesek stílusát idézve rajzol portrét az íróról. Az adásban mesél Örkény özvegye, Radnóti Zsuzsa dramaturg és fia, Örkény Antal szociológus. Mohácsi Szilvia műsorvezető Mácsai Pál színészt is kérdezi az Azt meséld el, Pista! kapcsán, valamint Marton László rendezőt, aki közreműködött a Pisti a vérzivatarban 1979-es ősbemutatóján, majd 25 évvel később új értelmezésben tűzte műsorra az előadást a Vígszínházban. Az Egyperces novellákból olvas fel Hámori Gabriella, Kamarás Iván és Bálint András. Utána vetíti a csatorna Az ember melegségre vágyik című 1973-as tévéfilmet, amelyben az író négy novelláját dolgozta fel Esztergályos Károly rendező. A szereplők: Kállai Ferenc, Bilicsi Tivadar, Kozák András, Őze Lajos, Sulyok Mária és Rajz János.
 
A Duna TV kulturális műsora, a Kultikon teljes adást szentel Örkénynek. Itt is Mácsai Pál beszél az íróról, valamint a második és harmadik feleség: F. Nagy Angéla, valamint Radnóti Zsuzsa. Az alkotók felelevenítik Örkény műveinek filmes és színpadi adaptációit, bemutatják a PIM kiállítását, valamint a kecskeméti animációs stúdió Egyperces novellákból készített animációit. Bősze Ádám vendégül látja a Macskajáték alapján készült kamaradráma, A Szkalla lányok szereplőit, Béres Ilonát és Tordai Terit, továbbá Tóth Kriszta és Grecsó Krisztián írókat kérdezi a 2x1 perces novellák című Örkény-parafrázisokat tartalmazó könyvről. (A Szkalla lányok felolvasószínházi bemutatója április 6-án lesz a PIM-ben.)
 
A műsor után, a Fábri Zoltán rendezte Isten hozta, őrnagy úr! című 1969-es játékfilm megy –Latinovits Zoltánnal, Sinkovits Imrével, Fónay Mártával és Venczel Verával.
 
Az MR1-Kossuth Rádió szintén Egyperces novellákat sugároz, a Rádiószínház ezredfordulón készült felvételeit ismételve. A műsorban Darvas Ivánt, Garas Dezsőt, Haumann Pétert, Vallai Pétert és Kézdy Györgyöt hallhatjuk.
 
Meddig él egy fa? a címe annak a színházi produkciónak, amelyet a Pesti Színházban április 7-én tartanak a jubileum kapcsán. Este hattól a Színház-és Filmművészeti Egyetem növendékei – Forgács Péter vezetésével – Örkény mese-levelek című könyvéből adnak elő rövid részleteket az érkező nézők szórakoztatására. Közreműködik: Janka Barnabás, Mészáros Blanka, Tóth Jankó, Szabó Erika Csapó Attila, Bach Kata, Zsigmond Emőke, Vecsei Miklós, Tóth András, ifjabb Vidnyánszky Attila, Zoltán Áron.

HIRDETÉS: Szeret játszani? Katt a sorsolásért!


 
Az esti megemlékezésre, gálára Budapest és a vidék számos színházából érkeznek színészek, színházigazgatók. Az egypercesekkel, levelekkel, népszerű Örkény-darabok monológjaival, televíziós interjú- és hangfelvétel-részletekkel emlékeznek az íróra. Az est résztvevői többek között: Alföldi Róbert, Aradi Imre, Bálint András, Bánfi Kata, Barta Éva, Decsi Edit, Eszenyi Enikő, Eva Holubová, Farkas Ignác, Fejes Szandra, Fellinger Domonkos, Ferencz Bálint, Gulyás Attila, Hajdú Melinda, Halász Judit, Horváth Sebestyén Sándor, Horváth Réka, Jenei Judit, Jordán Tamás, Kara Tünde, Kéri Kitty, Kern András, Máté Gábor, Mácsai Pál, Marjai Virág, Nánási Ágnes, Nyári Oszkár, Nyári Szilvia, Oberfrank Pál, Olt Tamás, Orth Péter, Őze Áron, Pásztor Erzsi, Pásztor Pál, Petneházy Attila, Porogi Ádám, Quintus Konrád, Rák Zoltán, Seress Zoltán, Tordy Géza, Trokán Nóra, Udvaros Dorottya. Az estet Marton László rendezi. 
 
Egypercesek – színpadra! a címe annak a programnak, amelyben az egyperces novellákból középiskolások készítettek színpadi produkciókat. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) pályázatára 73 iskola jelentkezett. Az előzetes válogatás szerinti legjobbak vehetnek részt április 15-én, szintén az Örkény Színházban a versenyen és a gálán. A legkimagaslóbb három előadást külön is jutalmazzák. A zsűri: Ács Piroska (az OSZMI igazgatója), Gálffi László (színművész) és Radnóti Zsuzsa (dramaturg).
 
Két kötettel is ünnepel az Örkény-életművet gondozó Palatinus könyvkiadó. Az egyperces novellák mintájára egybegyűjtött Egyperces levelek bővített kiadása az egyik meglepetés, amelyben újonnan előkerült dokumentumok nyújtanak a korábbinál teljesebb írói arcképet. Talán már a netes világot előlegezte meg Örkény azzal, hogy leveleiben is pengeéles tömörséggel fogalmaz akárcsak más műveiben. A szépirodalmi igényű levelezés egy önéletrajzi regényt rajzol ki az olvasók számára, ha „szakmázik” is, nagyon személyesen teszi, mutatta be a könyvet Reményi József Tamás, a kiadó vezetője.
 
Örkény egyik alaptételét, a múlt kiszámíthatatlanságát demonstrálja egy eddig még kiadatlan, fiatalkori kisregény előbukkanása. Radnóti Zsuzsa, az író felesége bukkant rá a bőrönd mélyén az 1934-ben keletkezett, megsárgult, sűrű gépelésű kéziratra, amely saját kézírású tintajavításokkal, fekete vászonkötésben rejtőzött, mintegy koporsóba zárva. Az Április „bolondos regény: egy tehetséges szerző szertelen könyve”, így jellemezte a művet Szirák Péter, az Örkény-monográfia szerzője. S bár mindig gond utólag bővíteni egy-egy szerző életművét, talán ez a mű nem erőszakkal találja majd meg a maga helyét, és Örkény sem tiltakozna az utólagos korrekció miatt.
 
A Mi mennyi? című, a Petőfi Irodalmi Múzeumban megnyílt kiállítással párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank is megemlékezik az író születésének századik évfordulójáról. A Magyar irodalom alakjai című sorozatában emlékérmét bocsát ki Örkény, a magyar groteszk megteremtőjének tiszteletére. Az érem 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, névértéke ötezer forint. Hatezer darab készíthető az éremből, ebből 4000 különleges technikával. Király Júlia, az MNB alelnöke bízik abban, hogy a most két eurót érő érme nemsokára húsz eurót fog érni, és nem csupán a gyűjtők számára. Hanem ezzel is bizonyítva, mennyire élő és eleven Örkény életműve számunkra, forgalmi értékén. A mindennapokban.

Forrás: nol.hu
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu