Aktuális
Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége
Ne írja alá az államfő az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt!
Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) is azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt.
 
 
    A szövetség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a négy orvosképző egyetem szakszervezeteit tömörítő OSZSZ levelet írt Áder Jánosnak, ugyanis véleményük szerint az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alaptörvény-ellenes. Egyrészt sérti a szabad munkavállalás és vállalkozás jogát, másrészt megtiltja, hogy munkavállalók és érdekképviseleteik megállapodjanak a munkáltatóval.
    Megjegyezték ugyanakkor, az alaptörvényben szerepel, hogy a munkaadók és munkavállalók megegyezhetnek és kollektív szerződést köthetnek. "Ezért az egészségügyi szolgálati törvény olyan súlyosan sérti a magyar munkavállalók alapjogait, amire régen nem volt példa" - fogalmaztak.
    Kiemelték, az OSZSZ - hasonlóan a többi érdekképviselethez - mindössze három órát kapott egy olyan törvény véleményezésére, amely a gyógyítás humánumától messze álló, a fegyveres erők szolgálati jogviszonyához hasonlatos.
    A szövetség szerint a jogszabály elfogadtatásának időzítése sem szerencsés, mert az egészségügyi és egészségügyben dolgozókat az egyre súlyosabbá váló járványhelyzetben végzett munkájukban megzavarja, hogy egzisztenciájukat veszélyben érzik. Fontosnak tartják, hogy az elfogadott jogszabály nem alkalmas az egészségügy teljes területének a szabályozására, hiszen több speciális ága van, ahol további feszültségeket kelt. Ilyen például az egészségügyi felsőoktatás is - jegyezték meg, hozzátéve: az OSZSZ ezért kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt.
    Korábban a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) és a Liga Szakszervezetek is azt kérte az államfőtől, hogy ne írja alá a parlament által elfogadott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt.
 
 
Liga Szakszervezetek: az államfő ne írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt
 
    A Liga Szakszervezetek azt kéri Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a parlament által elfogadott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, arról kezdődjenek érdemi egyeztetések.
 
    A szakszervezeti konföderáció az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, hogy örömmel fogadták azt a kormányzati szándékot, amely rendezi az egészségügyben dolgozók illetményét és a hálapénz "kivezetését".
    Ennek ellenére sérelmesnek és elfogadhatatlannak tartják, hogy a törvény beterjesztése előtt nem egyeztettek az érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel, így a jogszabály számos ponton sérti az új jogviszony hatálya alá kerülő munkavállalók érdekeit, és jogbizonytalanságot okoz.
    Kitértek arra, hogy a törvény több rendelkezésével is aránytalan korlátozást vezet be az egészségügyben foglalkoztatottakra nézve, mint például a munkavállaló kirendelhetőségét más intézménybe, vagy a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatást, továbbá az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) egyezményeibe ütközően jelentősen korlátozza a helyi és ágazati szakszervezetek jogosítványait, megtiltja a kollektív szerződéskötést és sajátos szabályok alapján kívánja biztosítani a sztrájkjog gyakorlását is, ezzel érdemben csorbítva a munkavállalói érdekképviseletek jogait.
    A Liga Szakszervezetek azt javasolja, kezdődjenek érdemi egyeztetések az érintett szakszervezetek és konföderációk, valamint szakmai szervezetek bevonásával, mert a helyzet mielőbbi rendezése nem csupán az ágazatban foglalkoztatottak, de álláspontjuk szerint az egész magyar társadalom érdekét szolgálja.
    Legutóbb a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) fordult levélben Áder János köztársasági elnökhöz, szintén arra kérve őt, ne írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt.
 
 
Forrás:MTI 2020. október 9., péntek 15:48 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu