Aktuális
Felvételi - DK
A kormány célja a hallgatók számának csökkentése!
A Demokratikus Koalíció szerint a kormány célja a hallgatók számának csökkentése, a felsőoktatás leépítése.

 
    Arató Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese erről pénteken, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, ahol rendkívül aggasztónak nevezte, hogy idén "csak 68 ezer diák nyert felvételt a magyar felsőoktatásba", tízezerrel kevesebb, mint tavaly, és mintegy harmincezerrel kevesebb a 2010-es 97 ezernél.
    A DK ezt rendkívül súlyos problémának, az ország jövője "elherdálásának" tartja. "Lehet, hogy Orbán Viktor futballöltözőkben és focipályákon nevelődött", de a jövő szakemberei az egyetemi előadásokról és szemináriumokról jöhetnének ki - fogalmazott.
    A DK szerint ha annak a pénznek a töredékét, amelyet az elmúlt időszakban futballakadémiákra és stadionokra költöttek, a felsőoktatásra fordították volna, akkor ma jóval több hallgató lenne - mondta.     Arató Gergely arról is beszélt, hogy "soha nem látott mélységben van a tanárképzésbe jelentkezők és felvettek száma", és a következő években legalább két-három ezerrel kevesebb fiatal pedagógus áll munkába, mint ahányan nyugdíjba mennek.
    Tovább fog súlyosbodni a most is aggasztó tanárhiány - mondta az ellenzéki politikus, felróva, hogy a nyolc általánossal rendelkező iskolaőrök magasabb fizetést kapnak majd, mint a pályakezdő pedagógusok.     Szólt arról is, hogy miközben az ELTE állami férőhelyeire "szinte lehetetlen" bekerülni, a Miskolci Egyetem bőven kapott állami férőhelyeket, azért, hogy  "megfelelő politikai ellenőrzés" alatt kapjanak képzést a jövő jogászai.
    A DK elfogadhatatlannak tartja, hogy politikai szempontok alapján döntenek az állami férőhelyekről - szögezte le a DK-s politikus.     Újságírói kérdésre Arató Gergely közölte: az idei felsőoktatási adatok nincsenek összefüggésben a koronavírus-járvánnyal, mert az érettségi letételét vállalták a diákok. Álláspontja szerint a csökkenés oka az, hogy "folyamatosan bizonytalanságban tartják" a felvételizőket.     Arra a felvetésre, hogy a hirklikk.hu egy fiktív, meg nem történt Orbán Viktor-interjút publikált csütörtökön, Arató Gergely elmondta: az olvasóknak teljesen nyilvánvaló volt az interjú fiktív volta, így abban "nem lát semmilyen megtévesztési szándékot".     A DK-s politikust kérdezték Kádár Barnabás, a Momentum politikusának korábbi kijelentéséről, amely szerint "a taxisokból soha nem lesz mesterségesintelligencia-kutató, sem ápoló". A DK frakcióvezető-helyettese úgy válaszolt: ebben nem lát semmilyen sértő szándékot, mert Kádár Barnabás arra hívja fel a figyelmet, hogy jelentősen változik a munkaerőpiac szerkezete.
    Arató Gergely ugyanakkor kiemelte: a Momentum politikusának másik, az idősek szavazati jogát érintő kijelentésével a DK "mélységesen nem ért egyet".
 
 
Felvételi - LMP: ingyenessé kell tenni a diplomaszerzést
 
    Az LMP szerint ingyenessé kell tenni a diplomaszerzést mindazok számára, akik megfelelnek a felvételi követelményeknek. Ezért el kell törölni a felvételi keretszámokat is - mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté, a párt országos elnökségének titkára.
 
    A politikus sérelmezte, hogy a felsőoktatási ponthatárok csütörtöki meghatározása után mintegy 68 ezren jutottak be egyetemre, főiskolára, de azt is, hogy alig több, mint 91 ezren jelentkeztek ezekben az intézményekbe. Emlékeztetett: 2010-ben még 140 ezer fiatal jelentkezett és százezer be is került.
    "Eltűntek a felvételizők, eltűntek a hallatók a felsőoktatásból" - fogalmazott, hangsúlyozva: ez ellentétes a pártja által szorgalmazott tudás alapú társadalom kialakításával.
    Az LMP azt tartaná szükségesnek, hogy a teljes társadalom 40 százalékának legyen diplomája, ettől azonban a politikus szerint évről évre távolodunk. A tandíjak és a keretszámok ugyanis a szegényebb családokból érkezőket riasztotta el, míg a jobb módúak inkább külföldön tanulnak - mondta.
    A politikus kérdést kapott arról, hogy a Hírklikk álinterjút közölt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Kanász-Nagy Máté úgy reagált: ezt megmagyarázhatatlannak, méltatlannak és rossz gyakorlatnak tartja, amely reményei szerint nem folytatódik.
 
 
Forrás:MTI 2020. július 24., péntek 14:17 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu