Aktuális
Budapest
A fővárosi közszolgák munkakörülményeinek javítását ígéri Karácsony Gergely.
Karácsony Gergely főpolgármester (k) a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ), a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) magyarországi partnerének "Védjük meg Európában a közszférát!" című budapesti önkormányzati munkaügyi kerekasztal-beszélgetése szünetében tartott sajtótájékoztatón a Danubius Hotel Flamencóban 2019. október 25-én. Mellette Klaus Heeger, a CESI főtitkára (b) és Boros Péterné, az MKKSZ elnöke (j). MTI/Koszticsák Szilárd
 
    A fővárosi közszolgák bérviszonyainak rendezését és munkakörülményeik javítását ígérte a főpolgármester pénteken Budapesten, egy szakszervezeti fórum szünetében tartott sajtótájékoztatón.
 
    "Abban vagyunk érdekeltek", hogy a Budapesten dolgozó közszolgák megbecsült munkavállalók legyenek, ezért "vállaljuk, hogy lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk" a bérviszonyok rendezése és munkakörülmények javítása érdekében - mondta Karácsony Gerely.
    A főpolgármester a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) és a CESI magyar partnere, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) konferenciájának szünetében hozzátette, ehhez a munkához partnerséget kínálnak a szakszervezeteknek.
    Hangsúlyozta, a városlakók érdeke, hogy jól működő közszolgáltatásokat kapjanak, ezt pedig csak jól megfizetett, jó munkakörülmények között dolgozó közszolgák tudják nyújtani, ezért is jelzésértékű részvétele a közszféra védelmében tartott fórumon.     Szerinte a közszférában tapasztalható bérlemaradás drámai munkaerő-hiányt eredményezett, a főváros cégei "fuldokolnak a munkaerő-hiánytól", ez pedig súlyosan veszélyezteti a budapesti közösségi közlekedést és a hulladékszállítást. Hozzátette: ezeken a területeken bérfelzárkóztatási programot kell indítani és javítani kell a munkakörülményeket.
    A főpolgármester szólt arról, mielőbb szeretnének létrehozni egy fővárosi érdekegyeztető tanácsot, ugyanis - mint mondta - Magyarországnak nem érdeke, hogy megszűnt az intézményes érdekegyeztetés, ez a munkaadói, a munkavállalói és a kormányzati oldalnak is káros volt.
    Megismételte: megtiltják a "rabszolgatörvény" alkalmazását a Fővárosi Önkormányzatban és a fővárosi cégeknél, és a regisztrált álláskeresők munkaerőpiacra történő visszajutásának segítése érdekében ingyenessé teszik számukra a közösségi közlekedés használatát. Mint monda, ilyen jelentős munkaerőhiánynál a fővárosi önkormányzatnak például ezzel is segítenie kell a munkaadó és munkavállaló "összekötésében".
    Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, a CESI alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, kezdeményezik, hogy a főpolgármester a kerületi polgármesterekkel és az MKKSZ helyi képviselőivel kezdjen tárgyalást arról, hogyan lehetne formalizált budapesti önkormányzati munkaügyi kerekasztalt létrehozni. Mint mondta, a kerekasztal foglalkozna többek között az önkormányzati köztisztviselők ellentmondásos kereseti szabályozásának rendbetételével, a munkavállalói jogok biztosításával, az érdekegyeztetéssel, segítené az önkormányzati szociális dolgozók helyzetének javítását, a munkaerőhiány csökkentését. Üdvözölte, hogy a főpolgármester kifejezte szándékát, hogy a fővárosi intézményeknél nem alkalmazzák a "rabszolgatörvényt".
    Klaus Heegel, a CESI főtitkára arról beszélt, össztársadalmi érdek a közszférában dolgozók védelme.
    Karácsony Gergelyt újságírók kérdezték a stadionstopról. Ezzel kapcsolatban elmondta, minden olyan beruházást, amely a főváros fejlődését szolgálja, támogatni kell, például a közlekedési fejlesztések szinte mindegyikével egyetértenek. Hozzátette: ha a budapesti egészségügyi fejlesztéseket a kormány támogatja, akkor tudnak közös nevezőt találni a sportberuházások ügyében is, nyitott arra, hogy az egészségügyi fejlesztési prioritásokat figyelembe véve tárgyaljanak a kormány számára fontos sportberuházásokról.
    Kiemelte: a már elindított beruházásokkal kapcsolatban kevesebb vita van, a még el nem indítottakról - mint az atlétikai stadion és a Liget egyes beruházásai - pedig "őszintén kell beszélni". Jelezte: elfogadja, hogy a kormánynak vannak prioritásai, de azt nem, hogy ezek "lesöpörjék" a budapestiek prioritásait. Reményei szerint még novemberben összeül a közfejlesztési tanács.
    A Bozsik Stadionnal kapcsolatban elmondta, a kerületi beruházásoknál fontos a kerületi polgármester véleménye. Kérdésre elmondta: a Puskás stadion reményei szerint sok kiváló rendezvény helyszíne lesz, de nem megy el a megnyitójára, mert - mint fogalmazott - jelenléte nem szükséges a megnyitóhoz.
    A korrupciógyanúba keveredett Lackner Csabával kapcsolatban elmondta, helyesli Gajda Péter XIX. kerületi polgármester döntését, aki miután meggyőződött arról, hogy a szocialista politikus látható a videófelvételen, péntek délig adott határidőt Lackner Csabának a lemondásra.
    A parkolási rendszerrel kapcsolatban azt mondta, jelenleg nem a díjak kérdése a leginkább átgondolandó eleme a parkolásnak, hanem az, hogy nincs egységes funkciója a parkolási rendszernek, és sok helyen nem megfelelő a működtetés hatékonysága. Még az idén meg kell vizsgálnia a fővárosnak a parkolási rendszert - tette hozzá.
    Elmondta azt is, csütörtökön küldte el a miniszterelnöknek a levelet a személyes találkozó ügyében.
    A főpolgármestert kérdezték Demszky Gábor és Tarlós István díszpolgári címével kapcsolatban is, erről azt mondta, Demszky Gábor 20, Tarlós István közel 10 évig volt a város vezetője, és bár különbözően ítélik meg az életművüket, az őket a főpolgármesteri székbe helyező választói akarat mégis fontosabb, mint a kritikusok véleménye. Jelezte: szeretne méltányos lenni a politikai ellenfelekkel és ezt a méltányosságot szeretné gyakorolni a volt főpolgármesterekkel szemben is, ezért javasolja díszpolgárrá választásukat.   
 
 
 
Forrás:MTI 2019. október 25., péntek 12:18 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu