Aktuális
Klímaügyi javaslatokat vittek az államfőnek ellenzékiek
 
Az ellenzéki parlamenti frakciók képviselői, független országgyűlési képviselők és a Momentum politikusa közösen vonultak a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz pénteken, hogy átadják a klímakatasztrófa megfékezéséről szóló határozati javaslatukat Áder János államfőnek.
Szél Bernadett független országgyűlési képviselő (elöl) beszél az ellenzéki parlamenti frakciók képviselői, független országgyűlési képviselők és a Momentum politikusa sajtótájékoztatóján a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt, a Szent György téren 2019. szeptember 20-án. A háttérben balról jobbra: Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje, Arató Gergely, a DK parlamenti frakcióvezető-helyettese, Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője, Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti frakcióvezetője, Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, Bősz Anett független országgyűlési képviselő és Déri Tibor, a Momentum környezetvédelmi politikusa, az ellenzéki pártok újpesti polgármesterjelöltje. A tájékoztatón elmondták, hogy azt szeretnék, ha a javaslatukban foglaltakat is képviselné Áder János államfő az ENSZ szeptember 23-án kezdődő klímacsúcsán. A jelenlévők közösen vonultak a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, hogy átadják a klímakatasztrófa megfékezéséről szóló határozati javaslatukat Áder János államfőnek. MTI/Szigetváry Zsolt

 A Sándor-palota előtt tartott közös sajtótájékoztatójukon elmondták: azt szeretnék, ha a javaslatukban foglaltakat is képviselné Áder János az ENSZ hétfőn kezdődő klímacsúcsán.
    Több képviselő is megdöbbenésének adott hangot, amiért az államfő pénteken egy rádióinterjúban Magyarország kisebb felelősségéről beszélt klímaügyben a világ több országához viszonyítva.
    Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke azt üzente az államfőnek: sem az embereket, sem az éghajlatváltozást nem érdekli, hogy az államfő mit deklarál a felelősségről, csupán az érdekli, hogy a kormány megteszi-e a szükséges lépéseket.
    Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje szerint ősztől az önkormányzatoknak kell elvégezniük azokat a teendőket, amelyeket a kormány nem hajlandó. Kijelentette: megválasztása esetén az egyik legfontosabb feladatának tekinti a főváros "zöldítését".
    Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese klímagyilkosnak nevezte a Fidesz politikáját. Szerinte mind a kormány, mind annak vezetője rossz példát mutat.
    Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arcátlannak nevezte, ahogy az államfő elbagatellizálja Magyarország szerepét a klímaügyben, és azt is, hogy Áder János még mindig nem mondta el, mit képvisel a csúcson.  
    Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője szintén úgy ítélte meg: az államfő nem veszi elég komolyan a problémát.
    Arató Gergely (DK) szerint illúzió azt hinni, hogy az államfő a magyar embereket képviseli majd New Yorkban. Kijelentette: Áder János nem valódi környezetvédő.
    Bősz Anett, a Liberálisok független országgyűlési úgy ítélte meg, hogy az államfő nem mer szembe menni a kormánnyal, holott a találkozón az egész világ társadalmáért tehetne valamit.
    Déri Tibor (Momentum) szerint, ha a Fidesz nem ad támogatást a klímakatasztrófa megelőzéséhez, akkor a településeknek kell.  
    Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint a politikának kell változnia, nem a klímának.
    A határozati javaslatot, amelyet az ellenzék az Országgyűlés elé is beterjesztett, Schmuck Erzsébet, valamint Karácsony Gergely vitte be a Sándor-palotába, ahol az elnöki hivatal főigazgatója vette át a dokumentumot.
    
 
 
 
Forrás:MTI 2019. szeptember 20., péntek 17:47
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu