NYOMTASS TE IS!

Elindult a barcelonai Decidim magyar változata.

Innovatív részvételi megoldások az eDemokrácia Műhely konferenciáján.
A Hogyan hozzunk jó döntéseket? címmel a Cervantes Intézetben tartott műhelykonferencián mutatta be először a magyar közönség számára az eDemokrácia Műhely a Barcelonában fejlesztett, már városok tucatjai által használt részvételi platform, a Decidim magyar változatát. Ugyanitt debütált a Helsinki városa által létrehozott részvételi társasjáték is magyar nyelven. Az eseményt a spanyol és a finn kulturális intézet vezetője, és külföldi szakemberek is megtisztelték jelenlétükkel személyesen, illetve interaktív videókonferencián.

Az eDemokrácia Műhely két olyan társadalmi és közigazgatási innovációt, jó gyakorlatot mutatott be a 2019. február 21-én rendezett műhelykonferencián, amelyek Magyarországon is erősíthetik a demokratikus működést, az állampolgárok széles körű és érdemi részvételét az önkormányzati és más helyi döntéshozatali folyamatokban.

A rendezvényt, amelyet a Cervantes Intézettel és a FinnAgorával közösen rendezett az eDemokrácia Műhely, Inaki Abad Leguina, a Cervantes Intézet és Cita Högnabba-Lumikero, a FinnAgora igazgatója nyitotta meg.

Ezt követően interaktív videókonferencián jelentkeztek be a két nyugat-európai országból személyesen a programok vezetői. A Barcelonai Önkormányzat IT-részlege által fejlesztett, nyílt forráskódú Decidim (melynek jelentése spanyolul mi döntünk) szoftver fejlesztéséről és bevezetéséről Fernando Pindao Sanchez, Barcelona részvételi biztosa tájékoztatta a megjelenteket. A Decidim szoftvert Helsinki városa is átvette, illetve fejlesztett egy saját részvételi társasjátékot. Mindezekről Hettonen Katja Maaret, Helsinki digitális projektmenedzsere beszélt, valamint arról is, hogy hogyan működik a részvételi költségvetés megvalósítása a Decidim segítségével.

A Decidim magyar nyelvre lefordított változata a http://d.edemokracia.hu domain alatt érhető el, amelynek fő funkcióit Madarász Csaba, az eDemokrácia Műhely Egyesület szakértője, az egyesület Önkormányzati integritás megerősítése című projektjének vezetője ismertette. Felhívta a figyelmet: a Decidim nemcsak önkormányzatok számára nyújt segítséget, hanem civilszervezeteknek, de akár egy szülői munkaközösségnek vagy társasházi közösségnek is, hogy döntéseiket átlátható módon, a kapcsolódó információk minél teljesebb körű ismerete mellett, a lehető legdemokratikusabban hozzahassák meg.

A magyar Decidim-platform és a részvételi társasjáték használatához szükséges know-how az eDemokrácia Műhely rendelkezésére áll, azok adaptációjában, a használat megtanításában szívesen működik közre az ország bármely önkormányzatánál vagy civil- és egyéb szervezeteinél, illetve igény esetén bemutatókat is szerveznek az országban.

A program eDemokrácia Műhely Egyesület “Az önkormányzati integritás megerősítése” című projektjének volt része. 


Forrás:edemokracia.huTovábbi képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu