Aktuális
Kormány ellenes tüntetés Budapesten
Egységes ellenzéki összefogást sürgettek a fővárosi tüntetés szónokai.
A 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői Budapesten, a Szabad sajtó úton és a  Kossuth Lajos utcában 2018. április 21-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 

 
    A demokráciáért kezdődött felvonulásos tüntetés a Mi vagyunk a többség Facebook-közösség szervezésében szombat kora este Budapesten.
 
    A múlt szombati tüntetés folytatásaként "2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért!" címmel meghirdetett demonstráció részvevői az Országháztól, a Kossuth Lajos térről a Szabad sajtó útra vonulnak, ahol majd beszédek hangzanak el.
    A szervezők azt írták, hogy a demokráciáért és a sajtószabadságért tüntetnek. 
    A Fidesz leépítette a jogállamot, "beszántotta a sajtót", és ennek is köszönhető a kétharmad - tudatták.
    Hozzátették, az ellenzéki pártokra is jut feladat, amelyek szintén "sárosak abban, hogy idáig jutottunk". 
    Velük együtt kell kiharcolnunk egy új, igazságos és tisztességes választási törvényt és a korrupciós esetek kivizsgálását. "Mi (...) egy rendszert akarunk leváltani, Orbán velejéig korrupt, és végtelenül aljas rendszerét, a NER-t" - fogalmaztak.
    A tüntetésen több ellenzéki párt képviselteti magát.
    A megjelent szimpatizánsok nemzeti színű, uniós zászlókat és árpádsávos lobogókat, valamint maguk készítette transzparenseket tartanak a magasba.
    Amikor a tüntetés eleje a Bajcsy-Zsilinszky úton az Arany János utcához ért, akkor indultak el az utolsók a Kossuth Lajos tértől. A vonuló emberek megtöltik az Alkotmány utcát és a Bajcsy-Zsilinszky utat.
 
    Egységes ellenzéki összefogást, civil szerveződést, azonnali közös cselekvést sürgettek a kormány leváltása érdekében a demokráciáért tartott fővárosi tüntetés szónokai szombaton.
 
    A múlt szombati tüntetés folytatásaként "2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért!" címmel meghirdetett demonstráció végállomásán, a Szabad Sajtó útján a felszólalók arról beszéltek, hogy a kormányt csak a félelem tartja a helyén, ezért a gyűlöletkampány és a hazugságáradat megszüntetésére,  szolidaritásra, valamint a megosztottság helyett az egységes Magyarország visszaállítására van szükség.
    A szervezők közlése szerint a demonstrálók tömege az Erzsébet híd pesti hídfőjétől egészen az Astoriáig állt.
    Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely ellenzéki összefogással megválasztott polgármestere azt mondta: a magyar nép megérdemel egy olyan ellenzéket, amely nem ázsiai diktátorok oldalán képzeli el a jövőt.
    A nép a választáson leváltotta az ellenzéket, és igaza volt, mert a saját érdekükből sem voltak képesek az összefogásra - tette hozzá.
    Kijelentette: az új ellenzéket tüntetés résztvevői és szimpatizánsaik jelentik.
    Egyetlen pártnak sincs annyi tagja, mint ahányan támogatják a demonstrációt - tette hozzá a politikus.
    Márki-Zay Péter szerint békésen megfér egymás mellett minden ellenzéki erő, amelyet összeköt a demokrácia, a jogállam, a piacgazdaság és az európai integráció.
    Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetője szerint a hatalom  tönkre akarja tenni a civileket törvényekkel, lejáratással, megfélemlítéssel. Civil részvételre és közösségek építésére buzdított mindenkit az ország minden részén.
    Unyatyinszky György, a Magyar Nemzet újságírója azt mondta, hogy a kormány annak köszönheti a létét, hogy minden lehetséges úton megosztotta az embereket, ezért a kormánynak kiszolgáltatott embereket türelemmel meg kell hallgatni, a mesterséges ellentéteket el kell tüntetni.
    Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tüntetéseinek szervezője azt mondta: hinni kell, hogy elég ez a tömeg a változáshoz, amely az utcán kezdődik, de nem ott ér véget. 
    Az összegyűlt közösség sok kérdésben nem ért egyet, de fejlődő, demokratikus, korrupciótól mentes állam polgárai szeretnének lenni - hangsúlyozta.
     Homonnay Gergely író, újságíró, tanár úgy fogalmazott: "a Fidesz sáskaként rabolja le az országot, és elveszi a jövő generáció esélyét". 
    Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetés szervezője bejelentette, hogy május 8-án a parlament alakuló ülésekor ott lesznek a Kossuth téren.
    A demonstrálók a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásától indultak, és a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körutat és az Astoriát érintve az Erzsébet híd lábához vonultak.
    A tüntetésen több ellenzéki párt képviseltette magát. A megjelent szimpatizánsok nemzeti színű, uniós zászlókat és Árpád sávos zászlókat, valamint maguk készítette transzparenseket lengettek. 
   
 
Forrás:MTI 2018. április 21., szombat 22:27 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu