Állati dolgok
Juhok
A juhok fotó alapján is képesek felismerni az emberi arcot.
    Cambridge, 2017. november 8., szerda (MTI) - A juhok képesek felismerni az emberi arcot fotó alapján is egy új brit kutatás szerint - számolt be róla a BBC hírportálja.

 
    A Cambridge-i Egyetem kutatói meg tudták tanítani a juhokat arra, hogy azonosítsák Barack Obama volt amerikai elnök, Jake Gyllenhaal és Emma Watson színészek, valamint Fiona Bruce BBC-hírolvasó portréját.
    A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy a juhok arcfelismerő képessége a főemlősökéhez hasonló - olvasható a Open Biology című szaklap számában.
    Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a juhok képesek más, már megismert juhokat és a velük foglalkozó embert azonosítani.
    "Arra voltunk kíváncsiak, meg tudjuk-e tanítani a juhoknak, hogy fotóról ismerjenek fel egy arcot, vagyis képesek-e kétdimenziós tárgy alapján egy embert felismerni" - mondta Jenny Morton, a tanulmány vezető szerzője.
    Nyolc nőstény walesi hegyi juhot (Ovis aries) tanítottak meg arra, hogy a négy ismert ember fotóját megkülönböztessék olyan fotóktól, amelyeket korábban nem láttak. A tanításhoz és a feladatokhoz jutalomfalatokat használtak.
    A kérődzőknek monitoron mutattak különböző portrékat. Az állatoknak az orrukkal kellett egy infravörös lámpát megnyomni, így juthattak a jutalomfalathoz.
    Miután megismertették őket a négy hírességgel, új feladat elé állították a patásokat: azt vizsgálták, vajon akkor is pontosan azonosítják-e a megtanult arcokat, ha azokat más szögből mutatják nekik.
    Az eredmények szignifikánsan jobbak voltak a véletlenszerű találatnál.
    Végül azt akarták tudni a kutatók, hogy gondozójukat felismerik-e az állatok fotóról. A juhászok képeit ismeretlen portrék között mutatták nekik. A kérődzők ismét nem okoztak csalódást.
    Az eredmények azt mutatják, hogy a juhok hasonló arcfelismerő képességgel rendelkeznek, mint a főemlősök, köztük az ember. A következő lépés az lehet a kutatók szerint, hogy megvizsgálják, az emberi arc kifejezéseit is képesek-e azonosítani a bárányok.
http://www.bbc.com/news/science-environment-41905652
 
 
Forrás:MTI 2017. november 8., szerda 9:34 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu