Hitpercek
Ferenc pápa
A teremtett világ védelmét sürgette közös felhívásában Ferenc pápa és I. Bartolomaiosz.

- Imára szólított fel a teremtett világ védelméért Ferenc pápa és I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka pénteki közös üzenetében, amely szerint a környezet védelmétől függ a világ tartós társadalmi és politikai egyensúlya is.

 

    A katolikus egyházfő és a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka többnyelvű üzenete a teremtett világ védelmének szentelt ima világnapján jelent meg.

    A környezetvédelmi témájú egyházi dokumentum hangsúlyozza, hogy a teremtett világ az emberiség közös örökségének számít. Hozzáteszi, hogy az emberi méltóság és fejlődés szoros szálakkal kötődik a teremtett világ sorsához.

    A két egyházi vezető úgy látja azonban, hogy a mai világ erkölcsi romlásba süllyedt, amely a teremtett világ iránti magatartásokban is tükröződik. A mai emberiség megtöri az ökoszisztémák egyensúlyát, kielégíthetetlen vággyal és kapzsisággal akarja manipulálni és ellenőrzése alá vonni bolygónk véges forrásait, hogy korlátlan piaci hasznot húzzon belőlük.     "Mindez elidegenített bennünket a teremtés eredeti tervétől: a természetben nem megosztandó adományt tisztelünk, hanem magántulajdonnak tartjuk. Nem fenntartásán dolgozunk, hanem uraljuk, hogy saját építményeinket tartsa el" - írja Ferenc pápa és I. Bartolomaiosz.

    Kiemelik, hogy a felhívás célja a világ érzékelésének, a világgal való kapcsolatunknak a megváltoztatása. Az egyházfő és a pátriárka konkrét javaslata az, hogy a mai emberiség "merész" lépéssel egyszerűbb, és a nagyobb szolidaritás által vezérelt életvitelre térjen át.

    Az üzenet a társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális élet felelőseihez fordul, hallják meg a "sérült" bolygó és a világban peremre szorítottak kiáltását, álljanak ki azok mellett, akik globális konszenzust keresnek a környezetvédelemben.     "Meggyőződésünk, hogy nem születhet valódi és tartós megoldás az ökológiai és a klímaváltozás okozta válságra egyeztetett és közösségi válasz, megosztott felelősség nélkül (...), amely a szolidaritást és a szolgálatot tartja elsőrendűnek" - szögezi le az üzenet.

    A környezet védelmét megválasztása óta szorgalmazó Ferenc pápa 2015-ben az Áldott légy (Laudato si) kezdetű enciklikáját is a teremtett világ védelmének szentelte.

 
Forrás:MTI 2017. szeptember 1., péntek 12:25 További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu