Kultur
Gólöröm - Juan Villoro futballról szóló írásai az Európa Kiadónál
Juan Villoro mexikói író interjút ad a Magyar Távirati Iroda újságírójának a fővárosi Cervantes Intézetben 2016. november 3-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
Budapest, 2016. november 5., szombat (MTI) - Mexikó egyik legismertebb és legnépszerűbb regényírója, Juan Villoro futballról szóló esszéiből jelentet meg kötetet Gólöröm címmel az Európa Könyvkiadó.
 
    Első magyarul is megjelent könyvében Juan Villoro többek között azt kutatja, vajon Messi vagy Ronaldo nagyobb játékos, mi volt Guardiola titka a Barcelonánál, hogyan hagyhatott ki három büntetőt egyetlen meccsen Martín Palermo vagy hogy mi köti össze Piquét és Shakirát. A kötet írásait - melyek az esszé és a narratíva között egyensúlyoznak - a szerző válogatta a futballról szóló, legfontosabb cikkeiből, értekezéseiből.
    Juan Villoro az MTI-nek emlékeztetett arra: a showbusiness korát éljük és ebben a futball az egyik legfontosabb látványosság. Ahhoz, hogy megértsünk egy korszakot, a legegyszerűbb megvizsgálni, hogy mi szórakoztatta leginkább az akkori embereket. A futball korunk legfontosabb lenyomata, jó és rossz értelemben egyaránt - hangsúlyozta.
    A kötetben szereplő írások nem arról szólnak, hogyan zajlott egy-egy mérkőzés, mi történt a pályán, ki lőtt több gólt. A futballt az élet részeként vizsgálják, azt kutatják, ami fontos benne a játékosoknak és a közönségnek - mondta el a mexikói író.
    Juan Villoro számára a mozgatórugók megértése a legérdekesebb. Melyik futballrajongó ne szeretné tudni például, mi járt Zinedine Zidane fejében, amikor utolsó meccsén, a 2006-os világbajnokság elődöntőjében belefejelt Marco Materazzi mellkasába? - tette fel a kérdést.
    A szerző szerint a futballisták nem istenek és nem is játékfigurák, van saját belső életük, ahogy a labdarúgásnak is van lélektana. Messi gyerekkora, kapcsolata a tanáraival, beilleszkedése az FC Barcelonába mind részei egy "belső tájnak", ami nem tárul fel egy mérkőzés vagy egy interjú során, mégis befolyásolja azt, amit a pályán látni belőle.
    Juan Villoro nagy sikerű regények szerzője, külföldi írókat fordít, rendszeresen ír újságokba, színházi darabokat, filmforgatókönyveket jegyez. Mint elárulta, a futballban számára a szenvedély a legfontosabb, ezért nem is kíván az objektív krónikás szerepében tetszelegni,írásai a futballhoz fűződő szenvedélynek próbálnak tükröt tartani.
    "Nagyon fontos persze az én szenvedélyem is: ha a kedvenc csapatomról, a Barcelonáról írok, hűnek kell maradnom, ahogy már édesapám is hűséges volt hozzá. A futballról írni tehát szenvedélyesebb dolog bármi másnál" - fogalmazott.
    Mexikónak rengeteg tehetséges futballistája van, de ma hiányoznak az olyan nagyságok, mint Hugo Sánchez vagy Rafa Márquez - szólt hazájának futballjáról a szerző. Mint hozzátette azonban, a legnagyobb probléma a szervezeti háttérrel, a mexikói bajnoksággal van, hiszen az csak négy hónapig tart. Így nehéz állandó formában maradni, új tehetségeket bevezetni, de még a csapatokat egyet tartani is. Az utóbbi húsz évben csupán két csapatnak sikerült az első és a második félév bajnokságát is megnyernie - jegyezte meg.
    Juan Villoro kitért a magyar futballhoz fűződő kapcsolatára is, amely az 1960-as években kezdődött. Gyerekkorában többször megfordultak magyar csapatok Mexikóban és egy magyar edző, Fekete Árpád is hosszú ideig az országban dolgozott - idézte fel az író.
    Juan Villoro kötetének elbeszéléseit Kürthy Ádám András, Pál Ferenc, Pávai Patak Márta, M. Nagy Miklós és Nagy Klaudia fordították. A Gólöröm november elején jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.
    
 
Forrás:MTI 2016. november 5., szombat 12:34 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu