Kultur
Robert De Niro veheti át a Szarajevói Filmfesztivál újonnan alapított életműdíját.
 
Robert De Niro kétszeres amerikai Oscar-díjas színész, rendező és producer veheti át a délkelet-európai térség egyik legjelentősebb filmfesztiválja, a 22. Szarajevói Filmfesztivál újonnan alapított életműdíját, a Tiszteletbeli Szarajevói Szívet - közölték a szervezők a filmfesztivál hivatalos honlapján hétfőn.
De Niro mutatja be a szarajevói közönségnek azt a filmet is, amellyel augusztus 12-én megnyitja az eseményt: Martin Scorsese alkotását, a modern filmművészet egyik legtöbbet elemzett klasszikusát, a Taxisofőrt, amelyet most, 40 évvel elkészülése után, digitálisan is felújítottak. 
    A filmet egy időben mutatják be a Nemzeti Színházban és a nyári moziban. Utóbbiban, 3000 filmkedvelő előtt, az ünnepélyes megnyitón átadják az amerikai színésznek a Tiszteletbeli Szarajevói Szív életműdíjat. 
    Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Robert De Niro az első díjazottja a Tiszteletbeli Szarajevói Szív életműdíjnak - mondta Mirsad Purivatra, a Szarajevói Filmfesztivál igazgatója. 
    Az igazgató kiemelte, hogy első, tíz évvel ezelőtti találkozásuk óta az amerikai színésszel azon dolgoznak, hogy egy nap eljöjjön Szarajevóba. "Ez a nap eljött, és nagyon izgatottak vagyunk miatta" - hangsúlyozta. 
    Az augusztus 20-áig tartó nemzetközi mustrára 100 ezer látogatót várnak. A fesztiválon 61 országból 222 filmet mutatnak be.
    A rendezvény egyik kísérőprogramjában vendégül látják Amat Escalante mexikói rendezőt is, aki bemutatja azokat az alkotásait, amelyek nyomán ma a világ vezető filmrendezői közé sorolják. 
    A Szarajevó Filmfesztivál idei nemzetközi zsűriének elnöke Elia Szulejman palesztin rendező lesz.
    A szarajevói filmes seregszemle ötlete homokzsákok fedezékében, egy pincében született a boszniai háború idején, amikor néhány fiatal megszervezte Quentin Tarantino Ponyvaregény című thrillerének vetítését, és a közönség nem tudta, hogy a lövések hangja a hangszóróból, vagy az utcai harcokból hallatszik-e. 
    Az elmúlt évek alatt a fesztivál a térség egyik legjelentősebb filmes eseménye lett, ahová hollywoodi és nemzetközi sztárok is ellátogatnak.
 
 
Forrás:MTI 2016. augusztus 8., hétfő 17:49 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu