Hitpercek
Katolikus világtalálkozó - Ferenc pápa
A terrorra nem lehet még nagyobb terrorral válaszolni.
Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:
    Krakkó, 2016. július 29., péntek (MTI) - A terrorra nem lehet még nagyobb terrorral válaszolni, a világon terjedő háborúkra a barátság, a testvériség, a közösség és a család jelenti a választ - hangsúlyozta Ferenc pápa szombat este, a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) imavirrasztásának elején.
 
    A pápa azzal kapcsolatban tért ki erre prédikációjában, hogy ezt megelőzően egy - a szíriai Aleppóból származó - lány elmondta, mi mindent élt át az ottani háborúban, majd az ITV résztvevőinek imáját kérte Szíriáért.
    A katolikus egyházfő felszólította a fiatalokat, hogy imádkozzanak a háború áldozataiért, valamint annak a megértéséért, hogy "a testvéri vérontás semmivel sem igazolható."
    "Most nem kezdünk el kiabálni senki ellen, nem veszünk össze, nem akarunk rombolni" - folytatta a pápa, hozzáfűzve: "A gyűlöletet nem akarjuk rágalmakkal, még nagyobb gyűlölettel legyőzni, az erőszakon nem lehet még nagyobb erőszakkal felülkerekedni, a terrort nem lehet még nagyobb terrorral legyűrni. A háborúban álló világ számára a választ "barátságnak, testvériségnek, közösségnek, családnak nevezik".
    A pápa ezt követően azokért imádkozott a fiatalokkal együtt, akik számára "a család nem létező fogalom, és az otthon csupán az alvásra-evésre való hely".
    Az IVT résztvevői a világ különféle részeiből származnak - mutatott rá Ferenc pápa -, van aki konfliktusok, sőt háború sújtotta országból érkezett, mások számára "a világban zajló sok fájdalmas dolog" csak a sajtóhírek töredékét jelenti. A krakkói találkozás révén viszont a sokak által megélt szenvedés többé nem valami névtelen jelenség, nem csupán egy sajtóhír, hanem "konkrét neve, arca, története" van - szögezte le.
    Kifejtette: a szenvedés, az ettől való félelem zárkózottságot válthat ki, megbéníthatja az embert, megfoszthatja életörömétől. Figyelmeztette a fiatalokat a kényelem és a virtuális valóság okozta megbénulás veszélyére is, melyet "kanapéboldogságnak" nevezett.
    "A kényelmet választva, a boldogságot és a fogyasztást összetévesztve igenis magas árat fizetünk: elveszítjük szabadságunkat"  - intette a fiatalokat a pápa, hozzátéve: "sokak számára biztosan könnyebb és előnyösebb lenne, ha a fiatalok megbutulnának, elkábulnának."
    "A történelem ma megköveteli, hogy megvédjük méltóságunkat, és ne engedjük, hogy a jövőnkről mások döntsenek" - hangsúlyozta.
    Mint mondta, Jézus nem a kényelem Ura, hanem "azé a kockázaté, mely az önmagából való kilépéssel jár" - mondta a pápa, majd arra hívta fel a fiatalokat, hogy kövessék "Istenünk +őrültségét+," és keressék Jézust "az éhezőkben, a szomjazókban, a ruhátlanokban, a betegekben, a lesüllyedő testvérükben, a fogolyban, a menekültben, a magányos felebarátban."
    "Nekünk, felnőtteknek, ma arra van szükségünk, hogy tanítsatok bennünket együtt élni a különbözőségben, a párbeszédben, a multikulturalitás olyan megélésében, mely nem fenyegetést, hanem esélyt jelent" - mondta az egyházfő, arra kérve a fiatalokat, hogy "legyen bátorságuk arra tanítani bennünket, hogy a hídépítés könnyebb a falak emelésénél."
    Miután a pápa kimondta, "a híd, amelyet most és itt építhetünk: a kézfogás", a zarándokok - köztük a helyszínen lévő Andrzej Duda lengyel elnök és a felesége - kezet fogtak és élőláncot alakítottak.
    A Krakkó melletti Brzegiben létesített Irgalmasság Kampuszon szervezett virrasztás elején a pápa hat fiatal zarándok társaságában  átment az isteni irgalmasságot jelképező kapun, majd meghívta a fiatalokat a pápamobilra, és a nevető csoport így vonult végig a több mint egy millió fiatal zarándokkal betelt kampuszon.
    A virrasztást követően, vasárnap délelőtt a pápa Brzegiben az IVT zárómiséjét mutatja be.

 
 
Forrás:MTI 2016. július 30., szombat 21:11 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu