Kultur
Szőke András kapta a Karinthy-gyűrűt
A Karinthy-gyűrű idei kitüntetettje, Szőke András humorista (b) az elismerés átadásán a Magyar Rádió Márványtermében 2016. június 29-én. Jobbról Badár Sándor humorista. MTI Fotó: Máthé ZoltánBudapest, 2016. június 29., szerda (MTI) - Szőke András kapta az idei Karinthy-gyűrűt. A Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotóit és előadóit elismerő díjat szerdát adták át a Magyar Rádió Márványtermében.
 
    Az 1975-ben alapított Karinthy-gyűrűt Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, valamint Vaszily Miklós, az MTVA megbízott vezérigazgatója nyújtotta át Szőke Andrásnak.
    "Az elmúlt 30-35 évben Szőke András nélkül rengeteg fontos film nem készülhetett volna el, és nemcsak a stand-upot teremtette meg Magyarországon, hanem a létével is bizonyos humoros életformát alkot" - méltatta a díjazottat alkotótársa, Badár Sándor, aki három évvel ezelőtt kapott Karinthy-gyűrűt.
    Megjegyezte, hogy életük összefonódott Szőke Andrással, együtt indultak a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumból. Mint fogalmazott, a szentesieknek genetikailag egy plusz mondattal több van az agyukba építve, "ezért is juthatott eszébe Bandinak, hogy egy szuper 8-as kamerával forgasson játékfilmet, ettől aztán ezek nemcsak humorosak, hanem szürreálisak is lettek". Felidézte, hogy legismertebb mozijában, a Roncsfilmben Szőke András a VIII. kerületi lét dialógjait mutatta be utánozhatatlanul.
    Badár Sándor szerint Szőke András mostani lakó- és alkotóhelyén, a Veszprém megyei Taliándörögdön is stílust teremtett: "egy reneszánsz ember, modern kori Leonardo, aki fest, épít és rádiót épített a helyi plébánián".
    Szőke András az MTI-nek elmondta: kollégáival mindig egy bizonyos réteget próbált elemezni, a kisemberek, a vidéki emberek történetei érdeklik. Mint mondta, nagyon örült annak, hogy többen is megkapták a Karinthy-gyűrűt az elmúlt években azok közül, "akik számomra nagyon fontosak, illetve a szórakoztató vagy mesélő rendszerben hozzám hasonlóan jelen vannak".
    "Amiket én csináltam, azok elsősorban mesék, amelyeken talán lehet nevetni. Zavarba ejt, hogy akik a díjról döntöttek, úgy látták, ez érdemel annyit, hogy a tevékenységet elismerjék" - fogalmazott. Mint felidézte, Badár Sándorral és másokkal Szentesről elég speciális utat tettek meg, nem jártak színművészeti főiskolára, bár egy rövid ideig később tanított ott.
    "Különös módon keveredtünk a média felé, és úgy adta a sors, hogy Szomjas György és Simó Sándor segíteni tudott nekünk több film elkészítésében. Ezekben volt szatíra, önirónia, a játékfilmek mellett készült több olyan tévés dokumentumfilm is, amelyekbe szintén bele van ágyazva a humor. Folyamatosan járjuk az országot, rengeteg ötlet van, és örömteli, hogy ma olyan fiatalok tudnak filmeket készíteni, akik a teljes nagyközönséget szólítják meg" - fejtette ki Szőke András az MTI-nek.
    Kitért arra, hogy folyamatosan filmezik, ad be forgatókönyveket, de most úgy tűnik, olyan világ van, amelyben ezekre nincs szükség. "Ma már modern rendszerek vannak, az internet világában akár újra alternatív módon lehet filmeket készíteni. Ezek a történetek fejben már megvannak".
    Szőke András rendezőként és/vagy színészként szerepelt például a Roncsfilmben (1992), a Gengszterfilmben (1997), a Csudafilmben (2005), a Hasutasokban (2007), a Bakkermannban (2007) és a Papírkutyákban (2008).
    A Karinthy-gyűrő 10-12 gramm aranyból készül, az 1975 óta minden évben átadott elismerés korábbi díjazottjai között volt mások mellett Hofi Géza, Karinthy Ferenc, Moldova György, Farkasházy Tivadar, Sinkó Péter, Fábry Sándor, Boncz Géza, Déri János, Kern András és Bajor Imre. A díjátadón jelen volt a már szintén díjazott Nádas György, Maksa Zoltán, Varga Ferenc József és Aradi Tibor.
    
 
Forrás:MTI 2016. június 29., szerda 12:45 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu