Hitpercek
Ferenc pápa
A világot nem a külsőleg tökéletes emberek teszik jobbá
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2016. június 12., vasárnap (MTI) - "A világot nem a külsőre tökéletesnek látszó, mintegy sminkelt emberek teszik jobbá, hanem az emberek közötti szolidaritás, a kölcsönös figyelem és tisztelet" - mondta Ferenc pápa a betegek és fogyatékkal élők szentévi zarándoklata zárómiséjén vasárnap a Szent Péter téren.
 
    Homíliájában Ferenc pápa arról beszélt, hogy a test ápolása "tömegmítosszá és üzletté" vált, és így ami "nem tökéletes, azt el kell rejteni, mivel a kiváltságosak boldogságát és nyugalmát zavarja, megkérdőjelezve az uralkodó modellt". Hozzátette, ezért van, hogy a kortárs kultúra és társadalom a betegeket és fogyatékkal élőket kiközösíti, nehogy megzavarják a többiek "hamis jólétét". Sőt bizonyos esetekben "meg is akarnak szabadulni tőlük, mivel elviselhetetlen pénzügyi terhet jelentenek a gazdasági válságban". A katolikus egyházfő szerint azonban a mai ember illúzióban él, amikor szemet huny a betegséggel és a fogyatékossággal szemben, nem értve meg az élet igazi értelmét, amely a szenvedés és a korlátok elfogadásával jár. "Előbb-utóbb mindannyian szembesülni vagyunk hivatottak saját magunk és mások törékenységével és betegségével" - mondta.
    Ferenc pápa megjegyezte, hogy a mai kultúrában minden bizalmat a tudományba fektetünk, azt remélve, hogy a világ valamelyik részén létezik a mindent gyógyító gyógyszer: "sajnos nem így van, és ha az a gyógyszer létezne is, csak nagyon kevés ember részesülhetne belőle".
    Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a gyógyszer, vagyis a megoldás a szeretet, és "nincsen más út": "a fogyatékkal élők és szenvedők megnyílnak az élet előtt, ahogy érzik, hogy szeretik őket!".
    A Ferenc pápa pontifikálta szentmise zárta a betegek és fogyatékkal élők háromnapos római zarándoklatát az irgalmasság szentévében. A pápával a fogyatékkal élők mellett elkötelezett Cyril Axelrod dél-afrikai származású atya celebrált, aki süket és vak. A misén az olvasmányokat betegek és fogyatékkal élők olvasták fel, és a szöveget a Szent Péter téren felállított kivetítőkön nemzetközi jelbeszéddel tolmácsolták. Egy világtalan lány Braille-írással írt evangéliumból olvasott fel. A szentírás jeleneteit - az egyház történetében először - színészek adták elő a misén résztvevő szellemi fogyatékosok számára.
    Az egyházfő a mise után a Szent Péter téren tartózkodó betegek és fogyatékkal élők közül sokakat személyesen köszöntött.    
 
 
Forrás:MTI 2016. június 12., vasárnap 18:40 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu