Kultur
Megkezdődött a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál.
A bolgár Szonja Joncseva énekel, a brit Alexander Prior vezényel a Bartók Plusz Operafesztivál nyitókoncertjén Miskolcon, a Nemzeti Színházban 2016. június 10-én. MTI Fotó: Vajda János
Miskolc, 2016. június 10., péntek (MTI) - Az operának a kultúrában betöltött jelentős szerepéről beszélt egyebek mellett az emberi erőforrások minisztere Miskolcon, a Bartók Plusz Operafesztivál megnyitóján pénteken.
 
    Balog Zoltán azt mondta: Miskolcon otthon van Bartók Béla.
    Emlékeztetett: Bartók Béla születetésének 135., halálának 70. évfordulójáról megemlékezve a kormány az idei évet Bartók-emlékévnek nyilvánította, és az ehhez kapcsolódó programokra több mint egymilliárd forintot biztosít.
    A miniszter úgy fogalmazott: a Bartók Plusz Operafesztivál a világ legjelentősebb Bartók fesztiválja, a nagy zeneszerő szellemiségét képviseli, befogad és inspirál, támogatja a tehetségeket és megbecsüli az értékteremtő művészetet, emellett a zene, a színház, a művészetek egységét kínálja.
    Úgy vélte, a Bartók Plusz Operafesztivállal Miskolc az elmúlt másfél évtizedben kitüntetett helyet vívott ki magának a nemzetközi operaéletben.
    A fesztivál pénteki nyitógálájn Szonja Joncseva (szoprán), Carlos Alvarez (bariton) és Szauer Bianka (hárfa) adott koncertet a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével.
    A rendezvény keretében a június 11-i Bartók-maratonon bemutatják A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi című darabokat, amelyeket M. Tóth Géza állított színpadra.
    A Kelet-közép-európai Operamustrára, a térség operaéletét bemutató sorozatra Moszkvából, Konstancából, Bukarestből és Krakkóból érkeznek művészek.
    Az idei ősbemutató Beischer-Matyó Tamás zeneszerző Kreatív kapcsolatok című operája lesz a Budapesti Operettszínház vendégjátékában.
    A "Legyen az opera mindenkié!" elgondolás jegyében ezúttal Georges Bizet Carmen című operáját Kerényi Miklós Gábor rendezésében láthatják az érdeklődők június 17-én.
    A fesztivál záróhangversenyén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar műsora hallható Kocsis Zoltán vezényletével.
 
 
Forrás:MTI 2016. június 10., péntek 22:34 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu