Technika
Légtisztító
Légtisztító "növényi hátizsákot" tervezett egy holland diák.
 Delft, 2016. január 19., kedd (MTI) - A levegőt szennyező ártalmas részecskéket szűri ki viselője környezetéből a "növényi hátizsák", amelyet a Delfti Műegyetem egy hallgatója tervezett - olvasható az egyetem honlapján. 
    A Plant Bagnek nevezett átlátszó hátizsák belsejében növények nőnek. Ventillátorrendszere a porszívókéhoz hasonló HEPA-szűrőn és a gyökerekkel átszőtt altalajon keresztül beszívja a levegőt. A megszűrt levegőt a növények tovább tisztítják, majd a hátizsákhoz erősített sálszerű galléron keresztül csövek vezetik a felhasználó szájához és orrához azt.
    Noha a HEPA-szűrők a levegőt szennyező részecskék 99,9 százalékát kiszűrik, Marnix de Kroon, a hátizsák tervezője szerint a gyökeres altalaj azokat a mikroszkopikus részecskéket is foglyul ejti, amelyeket a HEPA átengedett, ám károsíthatják az egészséget.
    Kroon találmánya az iGreen tervezői versenyen nyert első díjat. A verseny szervezője az üvegházi növénytermesztési innovációk holland alapítványa (SIGN) volt, a kiírásban személyes, viselhető légtisztító berendezéseket kértek, melyek a gyökeres altalaj légszűrő hatását hasznosítják. A SIGN a döntés után kifejleszti a győztes találmány prototípusát, amelyet a gyakorlatban is kipróbálhatnak.
    "A Plant Bag praktikus és felhasználóbarát, emellett személyre szabható, akár trendi kiegészítő is lehet belőle" - olvasható a zsűri indoklásában.
    Az eddigi tesztek alapján az aloe vera jó választás lenne "növényi szűrőnek" - mondta De Kroon.
    A hátizsákot a szélsőségesen szennyezett levegőjű városok - köztük a decemberben légszennyezési rekordot döntő Peking - lakosainak szánják.
http://delta.tudelft.nl/artikel/prijs-voor-luchtzuiverende-plant-bag/30967
 
 
Forrás:MTI 2016. január 19., kedd 15:05 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu