Sport
A 2015-ös esztendő magyar sportsikerei (2. rész) 
A jégkorong-válogatott áprilisban m á s o d i k l e t t a krakkói divízió I/A-világbajnokságon, így története során másodszor feljutott a világ élvonalába.


január 3-7.: Pályafutása 11. világbajnoki aranyérmét szerezte meg a Majthényi Szabolcs, Domokos András páros a Sydneyben rendezett vitorlázó Repülőhollandi-világbajnokságon. A kettős a kilenc futamból hetet megnyert, kétszer második lett, így elnyerte az Ezüst sombrero-díjat is, amely a legjobb összteljesítményért járt.
 
    január 21.: Gyarmati Anna bravúros teljesítménnyel bejutott a döntőbe slopestyle-ban, azaz a trükkös akadályversenyben a hódeszkások ausztriai Kreischbergben rendezett világbajnokságán, ám sérülés miatt a fináléban nem tudott rajthoz állni, így hatodik lett.
 
    január 24.: Miklós Edit sporttörténelmi tettet végrehajtva a harmadik helyen végzett a női alpesi sízők világkupa-sorozatának St. Moritz-i lesiklóversenyén.
 
    január 24-25.: A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba magyar férfi váltó ezüst-, míg a Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra összeállítású női staféta bronzérmet nyert a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai Európa-bajnokságán, Dordrechtben.
 
    március 4-7.: Tobai-Sike Renáta az olimpia műsorán is szereplő légpisztolyos számban harmadik lett, míg a nem ötkarikás szakág, a futócél képviselői közül Boros László második helyen végzett a 40 vegyes számban, Tasi Tamással és Sike Józseffel közösen pedig a harmadikon a 30+30-as szám csapatversenyében az arnhemi 10 méteres - korábbi nevén légfegyveres - Európa-bajnokságon.
 
    március 5-7.: A súlylökő Márton Anita 19,23 méteres országos csúccsal aranyérmet szerzett a prágai fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.
 
    március 13-15.: A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba összeállítású férfi váltó, valamint egyéniben 500 méteren Liu Shaolin ezüstérmet nyert a rövidpályás gyorskorcsolyázók Moszkvában rendezett világbajnokságán.
 
    március 29.: Ezüstérmet nyert a Szegedi TE férfi csapata a tekézők Bajnokok Ligájában.
 
    április 19-25.: A jégkorong-válogatott második lett a krakkói divízió I/A-világbajnokságon, így története során másodszor feljutott a világ élvonalába.
 
    május 1-3.: A magyar kajak-kenu válogatott két ezüstérmet szerzett a csehországi Racicében rendezett Európa-bajnokságon. A kenus Lakatos Zsanett 200 méter egyesben és Takács Kincsővel 500 méter párosban lett második.
 
    május 18.: Kotsis Edina bronzérmet nyert a tekvondó-világbajnokság 57 kilogrammos súlycsoportjában az oroszországi Cseljabinszkban. Sikere sporttörténelmi, mert ő az első magyar nő, aki ebben a sportágban dobogóra állhatott vb-n.
 
    május 23.: Bronzérmes lett a Kakuk Levente, Zapletán Zsombor, Kiss Tamás, Nemes Attila, Kiss Norbert, Karsai László, Rudolf Balázs és Boanta Claudiu összeállítású magyar férfi tekeválogatott a németországi Speichersdorfban rendezett világbajnokságon.
 
    május 28.: Második világbajnoki címét szerezte Litkey Farkas és csapata a vitorlázó Soling-vb-n. A Litkey Farkas, Vezér Károly, Weinhardt Csaba összeállítású együttes 14 ország 45 egysége közül bizonyult a legjobbnak az olaszországi Castiglione della Pescaiában. 
 
    május 30-31.: Az MKB-MVM Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában döntőbe került Kölnben, s ott kikapott a Barcelonától. Magyar csapat előzőleg egyszer jutott el a fináléig, de az még a Final Four-rendszer bevezetése előtt történt.
 
    június 5-11.: A magyar válogatott az ötödik helyen végzett a montreux-i vívó Európa-bajnokság éremtáblázatán. Győzött a kardozó Szilágyi Áron, harmadik lett a párbajtőröző Szász Emese és Boczkó Gábor, a tőröző Mohamed Aida, valamint a Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat.
 
    június 11.: Harmadikként végzett a Kormos Villő, Reisinger Zsófia kettős szinkrontoronyugrásban a rostocki műugró Európa-bajnokságon.
 
    június 12-28.: Karakas Hedvig (57 kg) ezüst-, Csernoviczki Éva (48 kg) pedig bronzérmet nyert a bakui Európa Játékok keretében rendezett cselgáncs Európa-bajnokságon. A játékokat nyolc első, négy második és nyolc harmadik helyezéssel zárta a magyar csapat, ezzel 11. lett az éremtáblázaton.
    Aranyat nyert a Szabó Gabriella, Vad Ninetta, Kozák Danuta, Kárász Anna kajaknégyes 500 méteren, a Kammerer Zoltán, Szalai Tamás kajakkettes 1000 méteren, a kajakos Kozák Danuta 500 méteren, a szintén kajakos Dudás Miklós 200 méteren, a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel kajaknégyes 1000 méteren, a Szöllősi Panna, Lendvay Dóra, Hegyi Dóra, Farkas Balázs, Bali Dániel összeállítású aerobikcsapat, továbbá a birkózó Sastin Marianna (60 kg) és Barka Emese (58). Ezüsttel tért haza Karakas mellett Korpási Bálint kötöttfogású birkózó (71 kg), Bognár Richárd sportlövő (dupla trap), Juhász Janka úszó (1500 m gyors), míg bronzzal Csernoviczki mellett Vajda Attila kenus (1000 m), Kozák Danuta és Csay Renáta kajakos (200 m, 5000 m), Bonecz Boglárka úszó (200 m pillangó), Harcsa Zoltán ökölvívó (75 kg), valamint a Kárász Anna, Vad Ninetta és a Tótka Sándor, Molnár Péter kajakkettes (500 és 200 m).
 
 
Forrás:MTI 2015. december 28., hétfő 21:24 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu