Hitpercek
Vatileaks - Ferenc pápa
A dokumentumok lopása nem állítja le a vatikáni reformokat.
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2015. november 8., vasárnap (MTI) - A Vatikánból kilopott bizalmas dokumentumokról szólt Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében, hangsúlyozva, hogy a történtek nem tudják megállítani az általa indított reformokat. 
 
    Ferenc pápa kijelentette, tudja, hogy sokakat felkavart a hír, hogy a Vatikánból bizalmas dokumentumokat loptak ki és ezeket könyvekben közölték. 
    Az egyházfő először beszélt nyíltan a Vatileaks-botrányról. "A Szentszék bizalmas dokumentumainak eltulajdonítása és nyilvánosságra hozatala bűncselekmény" - fogalmazott Ferenc pápa. "Tévedésnek" és "elítélendő tettnek" nevezte a lopást, amely a pápa szerint "nem segített" senkinek.
    "A szomorú esemény nem térít el a reformok folytatásától, amelyeket munkatársaimmal együtt viszek előre" - hangsúlyozta Ferenc pápa. Az egyházfő a pápai állam gazdasági-pénzügyi működését átalakító reformokra utalt. 
    A Vatikán november 2-án jelentette be, hogy őrizetbe vette Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátust, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának titkárát, aki a vatikáni ügyészség szerint bizalmas pénzügyi dokumentumokat lopott ki a vatikáni hivatalok számítógépeiből. A több száz dokumentumot olasz újságíróknak szolgáltatta ki a Vatikán pénzügyeiről írt könyveikhez. A Vatileaks-botrány másik gyanúsítottja a világi Francesca Immacolata Chaouqui, aki szabadlábon védekezik.     A Vatileaks-botrány szálai az olasz miniszterelnökség európai uniós ügyekkel foglalkozó államtitkárságát is elérték. Szombat este felfüggesztette feladatai ellátását Mario Benotti, Sandro Gozi EU-s államtitkár titkárságának vezetője. Mario Benotti és Francesca Immacolata Chaouqui több telefonbeszélgetését lehallgatták az olasz hatóságok egy másik korrupciós vizsgálatban, amely az olaszországi Terni egyházmegyéjét érinti. Mario Benotti tagadja, hogy bármi köze lenne a bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásához. Azzal indokolta munkája önkéntes felfüggesztését, hogy nem akarja, hogy a római kormány belekeveredjen a Vatileaks-botrányba.
 
 
Forrás:MTI 2015. november 8., vasárnap 13:21 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu