Kultur
Herman Ottó Múzeum
Értékes leletadományok gyerekektől

Az éltető talaj című kiállítás a Pannon-tenger Múzeum új tárlata sok szempontból figyelemre méltó tárlat. Egyfelől azért, mert az október 28-án megnyíló kiállítás a rendezők (Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar, Földrajz-Geoinformatikai Intézet - Herman Ottó Múzeum, Pannon-tenger Földtörténeti és Természetrajzi Tár - Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány) szándéka szerint a Talaj Éve 2015 emlékév és eseménysorozat tiszteletére született meg. Ennek megfelelően célja, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet a talajoknak az élet szempontjából betöltött fontos szerepére, valamint arra, hogy Magyarország a talajokkal való ellátottság és azok kutatása szempontjából egyaránt "nagyhatalom". A tárlat megnyitója jó alkalmat szolgáltat arra is, hogy a múzeumvezetés nyilvánosan köszönje meg három gyermek kimagasló értéket képviselő ajándékait, melyekkel gyarapították a Pannon-tenger Földtörténeti és Természetrajzi Tár fiatal gyűjteményét. Felajánlásaik: egy 12 millió éves kihalt örökzöld fa virágának és egy 10 millió éves szívkagylónak a lenyomata.

 

Az éltető talaj című kiállítás a Talaj Éve 2015 emlékév és eseménysorozat apropóján született meg. Célja, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet a talajoknak az élet szempontjából betöltött fontos szerepére, valamint arra, hogy Magyarország a talajokkal való ellátottság és azok kutatása szempontjából egyaránt "nagyhatalom". A kiállítás bemutatja a Kárpát-medence főbb talajait, az azok kialakulását befolyásoló tényezőket, kiemeli gazdasági jelentőségüket és érdekes-hasznos tulajdonságaikat, melyeket naponta használunk, természetesnek veszünk és ezért sokszor nem is vigyázunk rá eléggé. A tárlat a kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínál játék- és kísérletezési lehetőségeket (gilisztakomposztáló, víztisztítás talajokkal, fúrásmag elemzése). A szervezett iskolai csoportokat múzeumpedagógiai foglalkozásokra várják a kiállítás megálmodói és létrehozói.

 

A kiállítás megnyitóján azonban három olyan gyermek is főszerephez jut, akik önkéntes felajánlásukkal gazdagították a múzeum földtörténeti és természetrajzi gyűjteményét.

A 12 éves Barta Dóra Veronika 2013-ban a Lillafüreden lebonyolított Föld Napi rendezvényen talált egy 12 millió éves virágszirom-lenyomatot (Chaneya oeningensis, kihalt örökzöld fa, trópusi-szubtrópusi növény) egy Erdőbényéről származó kovaföldrögben. A lelet a Pannon-tenger Múzeum állandó kiállításában már 2013 novemberétől megtekinthető. A 10 éves Szénási Márk és a 6 éves Oszlánczi Kornél szüleikkel a Mályi agyagbánya területén 2015 augusztusában találtak egy kőbél típusú kagylólenyomatot. A nyomfosszília egy 10 millió éves Lymnocardium soproniense (szívkagyló) lenyomatát őrizte meg, mely általánosan elterjedt élőlény volt az egykori Pannon-tó parttól távolabbi, de még sekély vizeiben. A lelet november 3-tól szintén megtekinthető az "Őserdei ösvényeken..." című állandó kiállítás édesvízi fosszíliákat bemutató vitrinjében. A leletek igazi ritkaságnak számítanak, s a múzeum szeretné ünnepélyes keretek között megköszönni a felajánlás nemes gesztusát a gyerekeknek, akiknek ajándékát Kiss Gábor, a Miskolc város alpolgármestere adja majd át.  A megnyitón természetesen a felajánlott leletek is megtekinthetők lesznek. 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu