Hitpercek
Ferenc pápa
Ferenc pápa a természet megóvására szólította fel a világ vezetőit.
Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
    New York, 2015. szeptember 25., péntek (MTI) - Haladéktalan cselekvést sürgetett az Isten teremtette természet elpusztításának megakadályozása érdekében a világ vezetőitől Ferenc pápa az ENSZ fenntarthatósági csúcstalálkozóján pénteken elmondott felszólalásában.
 
    "Az ökológiai válság és a biológiai különbözőség nagyléptékű lerombolása magának az emberi fajnak a létezését sodorhatja veszélybe" - figyelmeztetett.
    A katolikus egyházfő szerint létezik a környezet alapvető "joga" (a létezéshez), amellyel az emberiségnek nincs felhatalmazása visszaélni, még kevésbé megsemmisíteni azt. Mint mondta, a környezet minden vallásban az "alapvető jóságot" képviseli, és hogy a hatalom és a gazdaság "önző és határtalan szomjúhozása" a bolygóra és az emberekre nézve is káros.
    A klímaváltozásról szóló idei körlevelével összhangban rámutatott, hogy a természeti erőforrásokkal való visszaélést, a "pazarlás mai elterjedt és csendesen növekvő kultúráját" leginkább a szegények szenvedik meg. Elítélte az "ideológiai gyarmatosítást", amelynek keretében a gazdag országok a "rendellenes életstílus-modelljeiket" megpróbálják rákényszeríteni e fejlődő országokra.
    A pápa azt hangoztatta, hogy a szegényeknek joguk van a hajlékhoz, a munkához és a földhöz, továbbá az emberi fejlődés "feltételezi és megköveteli az oktatáshoz való jogot - a lányok számára is".
    Az abortuszra utalva felszólított "az élet abszolút tiszteletére annak minden szakaszában és dimenziójában". A pápa az erkölcsi törvény elismerésére szólított fel, beleértve a férfi és a nő közötti természetes különbséget.
    A pápa rámutatott, hogy sürgető szükség van a nukleáris fegyverek teljes betiltására. Méltatta az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött megállapodást: a politikai jó szándék megnyilvánulásának minősítette azt, és reményét fejezte ki, hogy tartósnak és hatékonynak bizonyul majd.
    Egyértelműen az Irak és Szíria jelentős területeit ellenőrzése alá vonó Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetre utalva elítélte a vallási kisebbségek üldözését és a kulturális örökség elpusztítását.
    Ferenc pápáé volt az ötödik katolikus egyházfői beszéd, amely a világszervezet székházában elhangzott. A székház előtt a szentatya érkezését megelőzően első ízben vonták fel az ENSZ-ben megfigyelői státusszal rendelkező Vatikán zászlaját.
 A pápa részt vett egy vallásközi megemlékezésen a New York-i 9/11 Nemzeti Múzeumnál. Programja szerint még átvonul a Central Parkon, meglátogat egy harlemi iskolát és misét pontifikál a Madison Square Gardenben.
    A pápát az ENSZ-székházban Ban Ki Mun főtitkár üdvözölte. A katolikus egyházfő megáldotta a világszervezetnek az "emberiség egyesült családját szolgáló" alkalmazottait. Ferenc pápa a tervek szerint találkozik majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.
 
 
Forrás:MTI 2015. szeptember 25., péntek 18:57 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu