Hitpercek
Illegális bevándorlás
A lengyel püspöki kar elnöke: Minden egyházközségnek készen kell lennie az üldözöttek befogadására
Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: 
    Varsó, 2015. szeptember 6., vasárnap (MTI) - Minden lengyelországi egyházközségnek készen kell lennie az üldözöttek befogadására - mondta vasárnapi prédikációjában az európai migrációs hullámra utalva Stanislaw Gadecki érsek, a lengyel püspöki kar elnöke.
 
    Gadecki érsek prédikációja a kelet-lengyelországi Chelmnóban hangzott el.
    A püspöki kar elnöke elmondta: a lengyel hívőknek "fel kell készülniük a szenvedőknek való segítségnyújtásra", "szükséges, hogy minden egyházközség helyet készítsen azoknak az embereknek, akiket üldöznek, akik ide jönnek a segítségükre nyújtott kéz reményében, azon testvériség reményében, melyre máshol nem találnak".
    Wojciech Polak lengyel prímás még csütörtökön azt mondta el a KAI lengyel katolikus hírügynökségnek: a menekültek befogadását "szervezett, nem pedig kontrollálatlan, spontán, kaotikus és problémát kiváltó" módon kell végrehajtani. A segítséget "vallásra és felekezetre való tekintet nélkül", de összhangban a lengyel joggal, "a hazai kultúra és hagyomány tiszteletben tartásával" kellene megszervezni. 
    A menekültek letelepedésének esélyeit fontolgatva Henryk Hoser, a Varsó-Prága egyházmegye érseke pénteken úgy nyilatkozott az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak: nem lenne igazságos csak keresztény menekülteket befogadni, bár Lengyelországban - a nyugat-európai államoktól eltérően - nincsenek nagy muzulmán közösségek, melyekbe az érkező nem keresztény felekezetű migránsok beolvadhatnának. Lengyelországban egy kicsi, évszázadok óta létező, tatár származású, már kulturálisan asszimilálódott muzulmán közösség él, a befogadott menekültek viszont "bizonyos jellegű gettósodásra ítéltetnének", és ezt jó lenne elkerülni. Hoser érsek elmondta: a lengyel katolikus egyház jótékonysági szervezete, a Caritas már nagyszabású terveket készít a menekültek befogadására.
    A katolikus egyház a legrugalmasabban működő nem állami struktúrának számít Lengyelországban. A lengyelországi egyházak, valamint a jótékonysági szervezetek és vállalkozók támogatásával egy lengyel-szíriai származású keresztény aktivista vezette, Estera nevű alapítvány nemrégen 300 szíriai keresztény család befogadását szervezte meg, ebből 167-en már meg is érkeztek Lengyelországba.
    Lengyelország a júniusi uniós kormányfői csúcstalálkozó után 2 ezer menekült befogadását vállalta, önkéntes alapon. Ewa Kopacz kormányfő a menekültekkel kapcsolatos válságstáb szombati varsói ülése után közölte: Lengyelország logisztikailag kész a már vállalt kötelezettség teljesítésére. További migránsok esetleges befogadását illetően kikötötte: nem hagy jóvá olyan intézkedést, "amely veszélyeztetné életünket, az ország és az emberek gazdasági és szociális biztonságát". A lengyel bevándorlási hivatal vezetője, Rafal Rogala, szombaton közölte: Lengyelország a válságtervek különféle változataival rendelkezik a migránsok nagyobb hullámának esetére.
 
 
Forrás:MTI 2015. szeptember 6., vasárnap 11:08 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu