Hitpercek
Ferenc pápa
a keresztények üldözése mindenkinek a szeme előtt zajlik
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2015. június 29., hétfő (MTI) - Embertelennek és megmagyarázhatatlannak nevezte a keresztények mai üldözését Ferenc pápa a Szent Péter és Szent Pál ünnepnapi szentmisén, amelyet az újonnan kinevezett érsek metropolitákkal mutatott be, közöttük Kocsis Fülöppel, a görögkatolikus Hajdúdorogi Metropólia vezetőjével.
 
    Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a keresztények üldözése "borzalmas, embertelen és megmagyarázhatatlan, és sajnos ma is a világ számos részén megtörténik mindenki szeme láttára és mindenki hallgatása közepette". 
    A Szent Péter és Szent Pál apostol ünnepnapján a Szent Péter-bazilikában bemutatott ünnepi misén Ferenc pápa megáldotta és átadta a palliumot az utóbbi egy évben kinevezett 46 új érsek-metropolitának. A palliumot személyesen vette át a pápától Kocsis Fülöp is, a Ferenc pápa által alapított görögkatolikus Hajdúdorogi Metropólia vezetője, akit június 12-én iktattak be tisztségébe. 
    A palliumok átadására minden évben Szent Péter és Szent Pál június 29-i ünnepén kerül sor. A pallium a Szent Ágnes napján megáldott bárányok gyapjából készült, hat kis fekete selyemkereszttel díszített, stólaszerű gyapjúszalag.
    A korábbi hagyománnyal ellentétben Ferenc pápa a palliumot nem helyezte rá az érsek-metropoliták vállára, erre minden érsek saját székhelyén kerítenek majd sort.
    A mise végén Ferenc pápa Szent Péternek a bazilika főoltára alatt levő sírjánál Johannis Zizioulas pergamoni metropolitával közösen imádkozott, aki az I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka által az ünnepre Rómába küldött delegációt vezette.
 
 
Forrás:MTI 2015. június 29., hétfő 13:08 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu