Kultur
Irodalmi díj
Átadták az Európai Unió irodalmi díjait
Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti:
    Brüsszel, 2015. június 23., kedd (MTI) - Átadták kedd este Brüsszelben az Európai Unió irodalmi díjait, amelyre idén a magyar Szvoren Edina Nincs, és ne is legyen című elbeszéléskötetét is érdemesnek tartotta a zsűri. 
    A díj átvételekor Szvoren Edina arról beszélt, nagyon örül annak, hogy sok olyan közös probléma, kérdés van, amely a többi díjazottat is foglalkoztatja.
    A magyar szerző mellett idén az osztrák Carolina Schutti, a francia Gaelle Josse, a horvát Luka Bekavac, az ír Donal Ryan, az olasz Lorenzo Amurri, a litván Undine Radzeviciute, a norvég Ida Hegazi Hoyer, a lengyel Magdalena Parys, a portugál David Machado, a szlovák Svetlana Zuchova, valamint a svéd Sara Stridsberg vehette át a díjat Navracsics Tibor kultúráért felelős uniós biztostól. 
    A magyar biztos azt mondta: a kitüntetettek munkája az európai irodalom sokszínűségének bizonyítéka.
    "Mindegyik mű egyedi és egyedi módon európai" - fogalmazott Navracsics Tibor, aki arra is kitért, hogy ez az egyetlen irodalmi díj, amelyet nyelvre, korra, nemzetiségre való tekintet nélkül bármely feltörekvő író megkaphat a Kreatív Európa programban résztvevő országokból.
    "Egyetlen más irodalmi díj sem tükrözi ennyire híven Európa nagyszerű kulturális sokszínűségét" - emelte ki.
    Navracsics Tibor emlékeztetett, hogy a díj célja felhívni a figyelmet ezekre a "kivételes alkotókra", és támogatni őket, hogy hazájukon kívül is eljuthassanak az olvasókhoz.
    "Végső soron hidakat akarunk építeni az európai népek és kultúrák között. Ez most fontosabb, mint valaha" - hangsúlyozta a politikus, külön méltatva ezen a téren a műfordítók tevékenységét.
    A magyar díjazott, Szvoren Edina 1974-ben született Budapesten. 1998-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián, 2005 óta publikál rendszeresen, azóta több díjat és ösztöndíjat is elnyert. Első elbeszéléskötete Pertu címmel 2010-ben jelent meg, a második, amely az európai elismerést is elnyerte, két évvel később, 2012-ben a Palatinus Kiadónál.
    A magyar írók közül korábban 2009-ben Szécsi Noémi, 2012-ben Horváth Viktor kapta meg az elismerést.
 
 
Forrás:MTI 2015. június 23., kedd 22:42 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu