Kultur
Eger
Állandó Beatles-tárlat nyílt Egerben
Az Egri Road Beatles Múzeum Egerben 2015. május 15-én, a megnyitó napján. A múzeum neve a zenekar Abbey Road című albumára utal. MTI Fotó: Komka Péter 
    Eger, 2015. május 15., péntek (MTI) - Bródy János énekes, zeneszerző nyitotta meg pénteken Egerben Magyarország első Beatles-tárlatát a Hotel Koronában.
 
    A megnyitót megelőző sajtótájékoztatón elhangzott: a számos relikviát, fényképet, lemezt, korabeli sajtótermékeket, ruhákat felvonultató, filmvetítést is magába foglaló tárlat Peterdi Gábor pedagógus és Molnár Gábor vállalkozó gyűjteményéből - több évnyi sikertelen próbálkozás után - jött most létre. 
    Elhangzott: Peterdi Gábor és Molnár Gábor évtizedek óta gyűjtik a Beatleshez kapcsolódó hangzóanyagokat és relikviákat. Molnár Gábor, a Halhatatlan Beatles című könyv szerzője, a hatvanas évek végétől napjainkig több száz lemezhez, DVD-hez és egyéb Beatles emlékhez jutott hozzá, míg Peterdi Gábornak 1978 óta a hang- és videoanyagok mellett számos értékes tárgyi relikviát, könyvtárnyi szakirodalmat és korabeli kiadványt sikerült megszereznie.
    A kiállítás szervezői kiemelték, hogy hasonló múzeum jelenleg Liverpoolban, Halléban és Buenos Airesben található. Hozzátették: az egri kiállítás anyaga időről időre meg fog újulni.
    Bródy János avatójában hangsúlyozta: a Beatles együttes jelentőségét nem lehet túlértékelni. Azt mondta: túl azon, hogy zseniális, fantasztikusan kreatív zenészek voltak, a zenekarhoz kötődik a 20. század egyik legjelentősebb kultúrtörténeti eseménysorozata, egyfajta kommunikációs forradalma is.
    Szavai szerint a Beatles jelentőségét nemcsak a maradandó dalok adják, hanem az a tény, miszerint ők voltak a világon az első együttes, amely nem a fellépésével vált világhírűvé, hanem lemezfelvételeivel. Hozzájárultak ahhoz, hogy a rockzene legyen az első globális kommunikáció.
    Bányainé Micski Marianna, a Hotel Korona igazgatója arról beszélt, hogy a tárlattal a szálloda vonzerejét, kihasználtságát is szeretnék növelni, lévén egy egész éven át tartó különleges produkciót kínálnak. Az Egri Road Beatles Múzeum nem csak Egerben, illetve a régióban számíthat érdeklődésre, de reményeink szerint nemzetközi szinten is felkelti a figyelmet - tette hozzá.
 
 
Forrás:MTI 2015. május 15., péntek 16:03 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu