Hitpercek
Ferenc pápa
a börtönök megtöltése nem hoz eredményt
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2015. május 11. hétfő (MTI) - Az igazságszolgáltatásról és a börtönhelyzetről, a háborúról, békéről és a gyermekek világáról is beszélt Ferenc pápa hétfőn a Vatikánban 7 ezer általános iskolást fogadva.

 
    A katolikus egyházfő a vatikáni audienciateremben összegyűlt iskolások kérdéseire válaszolt. A találkozót a Fabbrica della Pace (Békegyár) nevű olasz alapítvány kezdeményezte, amely gyermekkel foglalkozó egyházi és laikus intézményeket és nem kormányzati szervezeteket tömörít.
    Egy kislánynak, akinek édesapja börtönbüntetését tölti, Ferenc pápa azt mondta: "Isten mindent megbocsát. Mi vagyunk azok, akik nem vagyunk képesek megbocsátani. (…) Sokkal könnyebb megtölteni a börtönöket, mint segítséget nyújtani annak, aki életében hibát követett el."
    Egy fiúnak, aki társaival a római Casal del Marmo fiatalkorúak börtönéből érkezett a találkozóra, az egyházfő megjegyezte, hogy az emberek börtönbe küldése a "könnyű megoldás". Ferenc pápa "haszontalannak" nevezte a fiatalkorúak börtönét is. 
    Ferenc pápa 2013 húsvétján járt is a fiatalkorúak római börtönében, és 12 fiatal elítéltnek megmosta lábát. 
    A mostani találkozón azt mondta a gyerekeknek, hogy senkit se nevezzenek fogyatékosnak, mivel "fogyatékos gyerek nem létezik (…), mindenkiben van valamilyen különleges képesség". 
    Arra a kérdésre, hogy a gyermekek miért szenvednek, Ferenc pápa azt mondta: erre nincsen válasz. 
    A világ számos térségét sújtó háborúkkal kapcsolatban az egyházfő kijelentette, hogy "sok hatalmas ember nem akarja a békét, mivel a háborúból élnek, és többet keresnek a háborúval, mint a békével". Egy paptársa mondását is idézte, miszerint az ördög a pénztárcán keresztül jut el az ember szívéig. 
    A pápa arra kérte a gyerekeket, hogy kiáltsák azt a mondatot: ahol nincsen igazságosság, ott nincsen béke. 
    A gyerekek egy védősisakot ajándékoztak az egyházfőnek, akit a béke munkásának kiáltottak ki. 
    Ferenc pápa magáról beszélve elmondta, hogy többet szeretne egyedül lenni és többet pihenni, de nem az emberekkel folytatott találkozók fárasztják el.
 
 
Forrás:MTI 2015. május 11., hétfő 14:47 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu