Kultur
A költészet napja - Jónás István
a Versmaraton lényege a személyesség
Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója interjút ad a költészet napja alkalmából rendezett Versmaratonnal kapcsolatban Naphegyi téri irodájában az MTI újságírójának 2015. április 8-án. Hatvankilenc költő olvassa fel verseit a Magyar Rádió Zrt., a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közös rendezvényén április 10-én, amely a Kossuth Rádióban is folyamatosan figyelemmel kísérhető. MTI Fotó: Máthé Zoltán
 
    Budapest, 2015. április 9., csütörtök (MTI) - A Versmaraton lényege a személyesség: megismerhetjük kedvenc költőinket és beláthatjuk, mennyire sokfélék, mennyire nem áll "a" költőről szóló sztereotípia - mondta Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Thália Színházban pénteken tartandó eseményről, amelyet a Kossuth Rádió hallgatói is figyelemmel követhetnek.
 
    Mint mondta, a Magyar Rádió kezdettől fogva elkötelezett a magyar irodalom iránt, számos nagy költőnk hangja így maradhatott fenn, amint saját versét mondja a stúdióban. A 80-as, 90-es években azonban kortárs költők saját verseinek tolmácsolásáról kevesebb rádiófelvétel készült, ezért nagyon jó ötletnek tartották, amikor Az év versei antológiákat kiadó Magyar Napló 2011-ben megkereste őket a Versmaraton ötletével - magyarázta Jónás István.
    A rendezvényt idén már ötödik alkalommal rendezik meg, a helyszínt, mikét az utóbbi évek többségében, most is a Thália Színház adja. Bár a költészet napját április 11-én ünneplik, az idei Versmaratont egy nappal korábban tartják, így az iskolák is könnyebben be tudnak kapcsolódni.
    "A középiskolások kiemelt célcsoportot jelentenek. Sok diákcsoport látogat el a Versmaraton helyszínére. Tudunk olyan iskoláról, ahol irodalomórát szerveznek rá a közvetítésre és arra is volt példa, hogy egy aulában, egy könyvtárban az internetes közvetítés jóvoltából élőben követhetők voltak a felolvasások. A programot az iskolai tanórákhoz igazítottuk, ezért 45 perces blokkokban beszélgetnek a műsorvezetők a költőkkel" - részletezte a vezérigazgató.
    A felolvasásokon és a beszélgetéseken túl a Kossuth Rádióban irodalmi műsorok is kísérik a rendezvényt. Idén 69 költő olvassa fel verseit élőben, további 15 pedig felvételről szólal meg, hang- vagy - idei újdonságként - Skype-felvételen keresztül. Idén is elkészül a nap verse, amelyhez minden költő egy-egy sorral járul hozzá.
    Jónás István elmondása szerint egy másik idei újdonság a műfordítók bevonása lesz. "Olyan fordítókat mutatunk be Skype-interjúk formájában, akik a magyar irodalmat tolmácsolják az idegen nyelvű olvasóközönség felé. Megszólal például a magyar irodalom olaszországi tolmácsolója Roberto Ruspanti professzor, az Udinei Egyetem magyar tanszékének docense és a Münchenben élő Schiff Júlia is, aki saját szavaival " a magyar-román-német nyelvi háromszögben közvetít évtizedek óta".
    A Magyar Rádió, a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által közösen rendezett idei Versmaratonon Az év versei 2015 című antológia szerzőit ismerheti meg a közönség. A kötet legfiatalabb szerzője a 26 éves Lázár Bence András, a legidősebb a tavaly 94 éves korában elhunyt Hárs Ernő. A délelőtt 10 órától este 10 óráig tartó rendezvény műsorvezetője, házigazdája a Magyar Rádió két munkatársa, Visy László és Kövesdi Zsuzsanna programszerkesztő lesz. 
    A program a Kossuth Rádió mellett a www.mediaklikk.hu/versmaraton oldalon is folyamatosan figyelemmel kísérhető és a felvételek a rendezvényt követően is elérhetők maradnak az interneten.
   
 
Forrás:MTI 2015. április 9., csütörtök 10:00 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu