Hitpercek
Húsvét - Ferenc pápa
a papok ne fáradjanak bele szolgálatuk végzésébe
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2015. április 2., csütörtök (MTI) - A papi szolgálat örömeiről és főleg nehézségeiről beszélt Ferenc pápa a nagycsütörtökön a vatikáni Szent Péter-bazilikában bemutatott olaj(krizma-)szentelési misén.
 
    Nagycsütörtökön a katolikus egyház az Oltáriszentség és az egyházi rend megalapítását ünnepli. A Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmisén a Rómában tartózkodó bíborosok, püspökök, papok koncelebráltak Ferenc pápával. Közösen megújították a pappá szentelésükkor tett ígéreteket. Megszentelték a keresztelendők és a betegek olaját, valamint a bérmáláskor használt krizmát.
    Homíliájában Ferenc pápa a papi szolgálatról beszélt egyháza tagjainak. Úgy fogalmazott, egyre gyakrabban látja, hogy a papok belefáradnak munkájukba. "Megértem, néha én is fáradt vagyok" - mondta az egyházfő. Ferenc pápa kifejtette, hogy a papi szolgálat valóban nehéz, hiszen a papoknak nem csak örömmel, hanem fájdalommal, szenvedéssel, fizikai és lelki betegséggel is szembesülniük kell. Ferenc pápa mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a papok fáradtsága nem vezethet ahhoz, hogy a pap fagyos arccal végezze munkáját, panaszkodjon és beleunjon szolgálatába. A pap ne gondolja azt magáról, hogy "szuperember", ugyanakkor a papok ne zárkózzanak be hivatalokba és ne sötétített ablakú gépkocsikkal közlekedjenek. "Papnak lenni nem csak azt jelenti, hogy a plébánián dísztermet építünk vagy focipályát! (...) Legyen bátorságotok kilépni a világba és eljutni a világ legtávolabbi szegletébe!" - buzdított az egyházfő, külön megemlékezve azokról a papokról, akik a világ "elhagyott és veszélyes" térségeiben végzik szolgálatukat.
    Nagycsütörtök délután Ferenc pápa a Rebibbia római börtönben, az olasz főváros legnagyobb büntetés-végrehajtási intézetében mutat be misét az utolsó vacsora emlékére. A pápa 12 rabnak rabnak mossa meg a lábát, ahogyan Jézus tette tanítványaival a keresztény hit szerint. Ferenc pápa 2013-ban egy római fiatalkorúak börtönében mosta meg 12 elítélt lábát, tavaly egy római rehabilitációs központ betegeivel tette ugyanezt. Március 21-én Ferenc pápa Nápolyban, a délolasz város Poggioreale börtönében ebédelt együtt a rabokkal.
 
 
Forrás:MTI 2015. április 2., csütörtök 11:45 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu