Kultur
Szeretem Miskolcot irodalmi pályázat
Középiskola 2.helyezett: Karczag Krisztina

Szeretem Miskolcot
 
Miskolc területe bővelkedik természeti értékekben, történelmi nevezetességekben, híres épületekben és sok híres ember született itt, vagy alkotott a városban. Számos rendezvény nemzetközi jelentőségű és vannak egyedülálló, „legeknek” számító értékei.
Sok velem egykorú fiatal azért nem szereti a várost, mert nem ismeri igazán. Én második éve a helytörténeti vetélkedőre készülve jobban megismertem. Ez a város olyan, ahol soha nem lehet unatkozni és nem érezheti magát az ember egyedül. Szilveszterkor is a Hősök terén a „Diáksziget” lehetővé tette, hogy koncerteket hallgassunk, a fiatalok együtt bulizhassanak ingyen és a kedvenc sétáló utcánkon, a Déryné utcán be lehetett ülni az „Intim” –be, mert nem zártkörű rendezvényt szerveztek. A Kocsonyafesztivál, az Opera-fesztivál vagy a diós-győri várban rendezett Várjátékok és a Kaláka-fesztivál idején is zsong a város. De a sportot kedvelők is megtalálhatják számításaikat, hiszen a DVTK stadionban rangos meccsek vannak, híres a város jégkorongcsapata és a Kemény Dénes uszodában nemzetközi versenyeket is rendeznek, de az úszni tanulók, vagy az úszást kedvelők is látogathatják. Mint művészeti sza-kon tanuló diák büszke vagyok arra, hogy a Hermann Ottó Múzeumban található az ország legnagyobb grafikai gyűjteménye és a híres Rákóczi-házban van a Miskolci Galéria. Egyedülál-lónak számít az épülő Pannon-tenger Múzeum is. Büszkeséggel tölt el, hogy Fata György iparművész tanárom alkotásai megtalálhatók városszerte, és diáktársaim műveiben gyönyör-ködhetünk több helyen pl.: a Szinva-terasz kovácsoltvas korlátjai, vagy a Zenepalota melletti tűzfal freskója.
Kevés olyan város van Európában, ahol a város közepén emelkedik egy hegy, mint itt az Avas, amely a középkorban a város lakóinak megélhetést biztosított a szőlővel, borral. Híres bo-rospincéi most is megtalálhatók. Az Avasi Kilátó a város szimbóluma. Itt van az egyetlen góti-kus templom, mellette a híres temető és harangtorony. A harangjáték a rádióban és a szín-házban is hallható.
Miskolcon 1823-ban épült a csonka országban elsőként kőszínház és kiváló színészek játszot-tak itt mindig. Elsőként létesült a városban színészmúzeum, egyedülálló a Lézerpont-látványtár, az Ortodox Múzeum és a görög templom ikonosztázijai. A görög kereskedők meghatározó szerepet játszottak Miskolc életében. A Kossuth utcán építtettek házakat.
A város középpontjában még bőven akad nevezetes épület: a Tiszai- és a Gömöri-pályaudvar, a Zenepalota, a Minorita templom és rendház, a Mindszenty-templom, a Weidlich-palota, a Három-Rózsa fogadó és az Erdőigazgatóság épülete, a Városháza, a Megyeháza, a Népkert a Vigadóval stb. Sok lenne felsorolni. Ha a Városház-tér felől sétálunk a Széchenyi utcán az Ady-hídig és a Villanyrendőrnél elkanyarodva a Kazinczy-és a Szemere utcán, akkor érdemes minden épületet szemügyre venni. A Miskolcra jellemző kapu elnevezések a városból a kör-nyező települések felé vezető utakat jelölték pl.: Győri-kapu, Szentpéteri-kapu, Zsolcai-kapu, Csabai-kapu, (kivétel a Sötét-kapu és a Fábián-kapu). Miskolc folyója a Sajó és a városon fo-lyik keresztül a Szinva patak. A múltban malmok működtek rajta. Most a Villanyrendőrnél a Szinva terasz kialakítása központi helye lett a városnak.
Nagyon sok szoborral is találkozhatunk városszerte. Miskolcon állítottak elsőként szobrot Kossuth Lajosnak, Erzsébet királynénak és Görgei Arthurnak. Iskolánk tanárának, Jószai Zsolt szobrászművésznek Szent István király szobra a virágóránál látható, a közelben pedig a gróf Széchenyi Istvánról készült szobor áll. De megtalálhatjuk olyan hírességek szobrait is, mint Lévay József, Szemere Bertalan, Deák Ferenc, Petőfi Sándor, Egressy Gábor stb. Miskolcon híres volt a kézműipar és a kereskedelem, egyedülálló termékei voltak pl.: a híres miskolci kenyér, cipó, perec. Híres volt a lacipecsenye, a tarhonyás ételek és természetesen a kocso-nyakészítés. Most is sok hangulatos vendéglőt találunk az Avason és a belvárosban is pl.: a Kispipa.
Miskolc iskolaváros is. Nevezetes középiskolái vannak és híres az 1949-ben létesült Egyetem-város. A bel-és külföldi turistáknak, vendégeknek Miskolc Tapolca és Lillafüred nevezetessé-geivel való ismerkedés jelenti a legnagyobb élményt. A miskolci villamoson és a lillafüredi kisvasúton való utazás is szenzációs. A Palota-szálló, a vízesés (Magyarországon ez a legma-gasabb), a Hámori-tó, a Garadna-patak, az Anna-mésztufa barlang, a Szent István Cseppkő-barlang, a Hermann Ottó Ház, a Kohászati Múzeum, az Őskohó látványa nem mindennapi egy idegen számára. Friss sült pisztrángot enni is csodálatos. A Bükk-hegységben (Bükki Nemzeti Park területe) túrákat lehet szervezni, sziklát mászni, síelni stb.A Király asztal (Majá-lis-park) mellett elhelyezkedő Állatkert is egész napos programot jelenthet különlegességei-vel.
A diósgyőri gótikus lovagvár a „legszebb királynéi vár” Magyarországon. A vár melletti strand és szauna is híres, de a gyógyvizet kedvelők paradicsoma Miskolc-Tapolca barlangfürdője. Ez is egyedülálló Európában.
 Nehéz bemutatni röviden azt a várost, ami mozgalmas életet biztosít az itt élőknek és sok élményt nyújt. A második világháború után a nehézipar fellegvárának tekintették („a vas és acél városa”), és a LKM fogalmával volt azonos. Láthatjuk azonban, hogy sajátos természet-földrajzi helyzete lehetővé tette, hogy az őskortól kezdve megtelepedjen itt az ember (paleo-lit és neolit kori leletek sokasága igazolja), és azóta mindig egyre fontosabb szerepet töltött be a település. Gazdag történelmi múlttal rendelkezik és van jövője is, amelyet Móricz Zsig-mond így fogalmazott meg: „Miskolc a legnagyobb jövőjű magyar város”. 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu