Kultur
A magyar kultúra napja
Kiállítások, előadás és elismerések Borsodban és Miskolcon
Érdeklődők a Gondolatmenet - Szerelemtől-háborún át-szenvedélyig címmel, a Herman Ottó Múzeum külföldi vándorkiállításának a megnyitóján a magyar kultúra napján a Miskolci Galériában 2015. január 22-én. MTI Fotó: Vajda János
 

    Miskolc, 2015. január 20., kedd (MTI) - A Magyar Állami Népi Együttes fellépésével, a Múzsa Díj gálájával és kiállítással is tisztelegnek a magyar kultúra előtt Miskolcon és Borsod-Abaúj-Zemplénben is.
 
    Csütörtök este hét órától a Magyar Állami Népi Együttes fellépésével ünneplik a magyar kultúra napját Miskolcon a Művészetek Házában, ahol a Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című produkciót láthatja a közönség. Az ünnepi gálaesten köszöntőt mond Kriza Ákos polgármester. A Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara mellett közreműködik Bősze Tamás, Pál Lajos, szólót énekel Herczku Ágnes és Hetényi Milán.
    Már hagyománynak számít a város civil kulturális elismerése, a Múzsa Díj gálája is, amelyet a Miskolci Nemzeti Színházban rendeznek meg pénteken. Most a díj történetében először két elismerést ítélt oda a kuratórium: Kabdebó Lóránt professzor, valamint Szegedi Dezső színművész a kitüntetett. 
    A Miskolci Galériában ilyenkor adják át a Mazsaroff-díjat. A Herman Ottó Múzeum külföldi vándorkiállításának miskolci bemutatója, a Gondolatmenet című tárlat csütörtök esti megnyitója után adják át az elismerést Horváth Kinga grafikusművésznek.
    A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi könyvtár is csatlakozik a programsorhoz: csütörtök délután Ablonczy László író, kritikus lesz a vendég.
    Szerencsen a Hegyaljai Alkotók Társulata által kiírt Több mint HAT című kötetborító pályázat alkotásaiból nyílik kiállítás a Rákóczi-várban. 
    Encsen a Kazinczy Ferenc Társaság, az Abaúji Honismereti és Helytörténeti Egyesület, valamint az Encsi Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervez szerdán könyvbemutatót. 
    A Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalomban pedig díszünnepséget tartanak, ünnepi beszédet mond Halász János országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének elnöke.

 
 
Forrás:MTI 2015. január 20., kedd 14:05 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu