Hitpercek
Ferenc pápa
a muzulmán vallási vezetők ítéljék el a szélsőségeseket
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2015. január 12., hétfő (MTI) - A muzulmán vallási vezetők, politikusok és értelmiség segítségét kérte Ferenc pápa az erőszakot igazolni próbáló vallási fundamentalizmus elutasítására a Vatikánban akkreditált diplomáciai karhoz hétfőn intézett beszédében.
 
    Ferenc pápa úgy fogalmazott, a vallás szélsőséges értelmezése puszta ideológia, amely Istent is elutasítja. Az egyházfő a vallási vezetőkhöz, politikusokhoz és értelmiségiekhez fordult, "különösképpen a muzulmánokhoz" annak érdekében, hogy ítéljék el a "vallás bármilyen fundamentalista és szélsőséges értelmezését, amelyet erőszakos cselekmények igazolására használnak fel.     A szentszéki nagyköveteknek év elején tartott beszédében az egyházfő konkrét lépéseket és "egyhangú választ" szorgalmazott a nemzetközi közösségtől a béke érdekében Ukrajnában, Szíriában, Irakban, a Közel-Keleten és Nigériában is.  A pápa szerint a világ számos részén egyszerre zajló konfliktusok egy új világháború részei.
    Ferenc pápa szerint a "megkövült szívű" emberiség a selejt kultúrájában él, amely nem kímél senkit és semmit, és embertársainkban nem testvért, hanem rabszolgát vagy ellenséget látunk. Ez állandó feszültséghez és konfliktusokhoz vezet. "A Párizsban történt tragikus merénylet a másikat elvető kultúrából ered, amely (...)  megosztja és szétbomlasztja az egész társadalmat, erőszakot és halált okoz" - fogalmazott az egyházfő. Hozzátette, hogy a terrorizmushoz a vallás "eltorzult formái" vezetnek.
    Ferenc pápa megemlékezett a Pakisztánban decemberben merényletben meggyilkolt több mint száz gyermekáldozatról. Az erőszak és az emberrablások azonnali beszüntetését sürgette Nigériában, békét szorgalmazott a dél-amerikai Venezuelában és Kolumbiában, megállapodást Irán és a nemzetközi közösség között Teherán atomprogramjáról, valamint a párbeszéd megindítását a két Korea között. A katolikus egyházfő kifejezte reményét, hogy a Közel-Keleten újraindul a felek közötti tárgyalás egy olyan megoldással, amely a palesztin és az izraeli népnek is békét biztosít, nemzetközileg elismert határok között, két államban - mondta a pápa. Hangsúlyozta, hogy védelmet kell biztosítani a közel-keleti keresztényeknek is, akik nélkül a Közel-Kelet "csonka" lenne. A párbeszéd példájaként Ferenc pápa az Egyesült Államok és Kuba között bekövetkezett közeledést említette.
    Ferenc pápa az ENSZ megalapításának idei 70. évfordulójára emlékeztetett VI. Pálnak a szervezet New York-i székházában 1965-ben mondott szavaival. "Milliók vére, a számtalan és elmondhatatlan szenvedés, felesleges mészárlás (....) változtassa meg a világ jövőbeli történelmét: soha többé háborút!" - hangzott az idézet.
    A pápa elítélte az erőszak összes megnyilvánulását, külön kiemelve a nőkkel szembeni erőszakot. Magatartásváltást sürgetett a menekültekkel és bevándorlókkal szemben is, hangoztatva, hogy "az elutasítást, az érdektelenséget és a félelmet a másik őszinte elfogadásának kell felváltania".
    Ferenc pápa köszönetet mondott az ebolajárványtól sújtott betegeket ápoló orvosoknak.
 
 
Forrás:MTI 2015. január 12., hétfő 12:45 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu