Hitpercek
Ferenc pápa
könnyekkel teli a karácsony a világban
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2014. december 25., csütörtök (MTI) - Háborúval, fájdalommal és könnyekkel teli a karácsony a világban Ferenc pápa szerint, aki a római Szent Péter bazilika központi lodzsájáról délben mondott beszédében békét sürgetett Irakban, Szíriában és Ukrajnában is.
 
    Ferenc pápa a békének szentelte karácsonyi beszédét, amelynek jelentős részében a világban dúló konfliktusokat és az ezek miatt okozott szenvedést sorolta fel. 
    A pápa úgy fogalmazott: Irak és Szíria túl régóta szenved a konfliktustól, amelyben etnikai és vallási csoportok "brutális" üldöztetés áldozatai. Az egyházfő megemlékezett a közel-keleti térségben és az egész világon otthonukat elveszítő menekültekről. "A velük szembeni közömbösség közelséggé, az elutasítás befogadássá változzon" - hangoztatta a pápa humanitárius segítséget sürgetve a telet menekülttáborokban töltő százezrek számára. Békét sürgetett Ferenc pápa az egész Közel-Keleten, a Szentföldön pedig támogatást szorgalmazott az izraeliek és palesztinok közötti párbeszéd mellett elkötelezett felek számára. 
    Az egyházfő megemlékezett az Ukrajna "szeretett földjén" szenvedőkről azzal a reménnyel, hogy a feszültség oldásával sikerül legyőzni a gyűlöletet és az erőszakot a testvériség és a megbékélés útjára lépve. Békét kért Nigériában, "ahol túl sok vér folyik és (…) túl sok embert gyilkolnak le", valamint az afrikai kontinensen Líbiában, Dél-Szudánban, a Közép-Afrikai Köztársaságban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is. Ferenc pápa párbeszédre és testvéri együttélésre sürgetett.
    A katolikus egyházfő hosszasan és erős szavakkal beszélt az erőszak, kizsákmányolás, emberkereskedők áldozataivá váló gyermekekről. Azokról a gyerekekről, akiket harcra kényszerítenek, akiktől megtagadják az élethez való jogot, vagy "szemünk láttára élnek vissza azzal és gyilkolják le őket" a világ "cinkos csendje" közepette. Az egyházfő vigaszt kért a Pakisztánban a karácsony előtti héten legyilkolt gyermekek családjainak. A pápa hangsúlyozta, hogy a háborúkat, üldözést, rabszolgaságot a "világiasságba és közömbösségbe süppedt" emberek kemény szívvel szemlélik. 
    "Mennyi könny van ezen a karácsonyon!" - mondta Ferenc pápa, azt kérve, hogy a fegyverekből eke, a pusztításból kreativitás, a gyűlöletből szeretet és gyengédség legyen. Egyébként ezért imádkozott a szenteste bemutatott misén is. 
    A pápa megemlékezett az ebolajárvány betegeiről az afrikai Libériában, Sierra Leonéban és Guineában, köszönetet mondva a betegeket ápolóknak. 
    Beszéde végén az egyházfő latin nyelvű Urbi et Orbi áldást adott Róma városára és a világra. 
    A szentszéki szóvivő szerint a hívőkkel és turistákkal teljesen megtelt Szent Péter téren nyolcvanezren hallgatták Ferenc pápát.
 
 
Forrás:MTI 2014. december 25., csütörtök 13:30 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu