Hitpercek
Olasz sajtó
Ferenc pápa a Moszkvával való kapcsolatot keresi
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2014. december 7., vasárnap (MTI) - A Vatikán és Oroszország közötti egyre intenzívebb kapcsolattartásról írt a Corriere della Sera olasz napilap, amely szerint a Vatikán szemében Moszkva segíthet a közel-keleti keresztények védelmében, és az orosz fővárosban is partnert látnak a nem európai (argentínai) pápában.
 
     A Corriere értesülései szerint novemberben Ferenc pápa a Vatikánban fogadta Ivan Jurkovics oroszországi nunciust, de a találkozóról a Szentszék nem közölt részleteket. Az olasz napilap úgy tudja, Ferenc pápa és Kirill moszkvai ortodox pátriárka rendszeresen leveleznek egymással. Tájékoztatják egymást a közel-keleti keresztények helyzetéről és a vallási fundamentalizmus terjedéséről. Kétoldalú tárgyalások zajlanak a Vatikán és az ortodox patriarkátus között, amelyekre többek között Angelo Scola milánói és Crescenzio Sepe nápolyi érsek utazott Moszkvába. Mindkét bíboros a vatikáni diplomácia erős emberének számít. A Corriere úgy tudja, jövő nyárig esetleg Pietro Parolin szentszéki államtitkár is Moszkvába utazhat. 
    A Vatikán és Moszkva közötti kapcsolattartás azonban nem a katolikus egyházfő moszkvai útját készíti elő, hanem Ferenc pápa "kéznyújtása Moszkvának". A mai Oroszországban a Vatikán "azon kevés országok egyikét látja, amely katonailag képes gátat vetni az iszlám fundamentalizmusnak Szíriában". Annál is inkább, mivel Szíriában jelentős létszámú orosz kolónia él. 
    "Putyin mindent megtett, hogy mintegy keresztény cárként lépjen fel a Közel-Keleten, betöltve az európai államok és részben az Egyesült Államok által üresen hagyott helyet. A térség kisebbségei és vallási értékei védelmezőjeként ajánlkozott fel, és nemcsak az ortodoxok, hanem a katolikusok védelmében is" - mondta egy vatikáni forrás a Corrierének.  A Vatikán Oroszországot ma már nem kommunista és ateista országnak, hanem szövetségesnek tekinti - jegyezte meg.
    Moszkva számára pedig a nem európai Ferenc pápa alternatív partnert képvisel az ellenséges nyugat-európai fronttal szemben. Az újság emlékeztet arra, hogy a Ferenc pápa  vezetésével 2013-ban a Vatikánban tartott szíriai békeima alkalmával az egyházfő Vlagyimir Putyin orosz elnök segítségét kérte a konfliktus megoldásában. 
 
 
 
Forrás:MTI 2014. december 7., vasárnap 10:26 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu