Technika
Ukrán válság - Orosz tévé
egy műholdfelvétel szerint vadászgép lőtte le a malajziai utasszállítót
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2014. november 14., péntek (MTI) - Egy műholdfelvétel szerint a malajziai légitársaság Ukrajnában lezuhant Boeing-777-es típusú repülőgépét vadászgépről lőtték le - legalábbis ezt állították a Pervij Kanal orosz állami televízióban pénteken.
 
    A csatorna esti híradójában bemutattak egy általuk szenzációsnak nevezett fotót, amelyet szakértői feltételezések szerint brit vagy amerikai kémműhold készíthetett. Ezen a fotón a közlés szerint a július 17-én Donyeck körzetében lelőtt Boeing-777-es repülőgép látható a szerencsétlenség előtti pillanatokban. 
    A fotót a tévé beszámolója szerint egy elektronikus levél kíséretében egy bizonyos George Bild - az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) végzett, és több mint két évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező repülésügyi szakember - juttatta el az Orosz Mérnökök Szövetségéhez. A szervezet alelnöke, Ivan Andrijevszkij szerint a képen jól kivehető, hogy egy vadászgép levegő-levegő rakétát lő ki a Boeing pilótakabinjára.
     Andrijevszkij azt mondta a Pervij kanal tévének, hogy szerintük a műholdfelvétel valódi, és George Bild azt írta, hogy vadászgép lőtte le a Kuala Lumpurba tartó Boeinget. 
    Mihail Leontyev, az orosz állami tévé kommentátora szerint MIG-29-es vadászgépről van szó, és az biztosan nem orosz volt. 
    A Vlagyimir Putyin orosz államfő környezetéhez tartozó újságíró, - aki egyébként a Rosznyefty állami kőolajcég sajtófőnöke is - azt is megjegyezte, hogy a G20-as csoportnak az ausztráliai Brisbane-ben szombaton kezdődő csúcstalálkozóján több mint időszerű lehet a malajziai utasszállító katasztrófájában lezuhant utasok halálának kiderítése. A kémműhold felvétele pedig szerinte azt a változatot erősíti, amely Nyugaton szinte nem is volt hallható. 
    A Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépén utazó mind a 298 ember, közöttük több holland, ausztrál és sok malajziai állampolgár is életét vesztette. Kijev állítása és a nyugati feltételezések szerint az orosz szakadárok lőhették le az utasszállítót egy BUK-típusú rakétával. 
    Az orosz Pervij Kanal kommentátora hozzátette, hogy mint ismeretes, Tony Abbott ausztrál kormányfő arra készül, hogy "kemény" kérdéseket tegyen fel Vlagyimir Putyinnak a malajziai utasszállító gép tragédiájával kapcsolatban. "Megpróbáljuk megkönnyíteni a dolgát" - mondta a Kremllel szoros kapcsolatot ápoló televíziós kommentátor.
    Mihail Leontyev elmondta, hogy az Orosz Mérnökök Szövetsége még augusztusban közölte saját műszaki vizsgálódásainak megállapításait, amelyek szerint a polgári repülőgépet csakis másik repülőről indított rakétával semmisíthették meg. 
    Az orosz védelmi tárca a katasztrófát követően azt hangoztatta, hogy az orosz műholdak nem észleltek rakétaindítást a katasztrófa idején. Azt is közölték Moszkvában, hogy a malajziai utasszállító közelében, attól 3-5 kilométeres távolságra feltételezhetően egy SzU-25-ös ukrán vadászbombázó repült.
    A délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus közepette történt súlyos szerencsétlenség okainak kiderítését célzó vizsgálatok mind a mai napig nem fejeződtek be. A roncsokat sem szállították el a katasztrófa helyszínéről, ahol nemrég újabb emberi maradványokat is találtak.
 
 
 
Forrás:MTI 2014. november 14., péntek 23:38 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu