Hitpercek
Ferenc pápa
Ferenc pápa áldását küldte a magyar hívőknek a római magyaroknak bemutatott misén
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2014. november 11., kedd (MTI) - Ferenc pápa áldását küldte a magyar hívőknek a kedd reggel bemutatott vatikáni szentmisén, amelyen a római magyar közösség huszonöt tagja vett részt. A katolikus egyházfő arra kérte a magyar hívőket, hogy imájukkal támogassák szolgálatát - tájékoztatta az MTI-t Németh László, az olaszországi magyarok főlelkésze.
 
    A vatikáni Szent Márta-házban bemutatott szentmise végén Ferenc pápa egyenként köszöntötte a jelen levő magyarokat. Az egyházfő emlékeztetett arra, hogy november 11. a Pannoniában született Tours-i Szent Márton ünnepnapja. 
    A Németh László által vezetett csoportot a Rómában élő és dolgozó magyarok, valamint az olasz fővárosban működő magyar egyházi és állami intézmények képviselői alkották. 
    "Mint minden reggel, Ferenc pápa a homíliában most is a napi evangéliumot magyarázta el, és a keresztény szolgálatról beszélt. A szentmise végén mutattam be neki a magyar küldöttség tagjait" - mondta el Németh László prelátus, a római Szent István Alapítvány elnöke. Hozzátette: a magyar szentek életéről szóló kötetet ajándékozták a pápának. Az olaszországi magyarok főlelkésze hangsúlyozta, arra is emlékeztették Ferenc pápát, hogy 2016-ra Magyarországra kapott meghívást Tours-i Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából. 
    Ferenc pápa a vatikáni szálláshelyeként kiválasztott Szent Márta-ház kápolnájában mutatja be a reggeli szentmisét. A hét órakor kezdődő miséken a vatikáni dolgozók, valamint olasz és külföldi csoportok vesznek részt, közöttük a római egyházmegye plébániáinak tagjai. A reggeli pápai misékre a római külföldiek közösségeit is meghívják. A római magyarok huszonöt tagú csoportjában volt pap, szerzetesnővér, papnövendék, voltak házasságban és párkapcsolatban élők, olasz-magyar vegyes házasságban élők, gyerekek, egyedülállók és özvegyek is. A laikusok között volt Rómában dolgozó fogorvos, fotós és zongoraművész is. Képviseltette magát többek között a Szentszéknél és az olasz államnál akkreditált magyar nagykövetség, a Római Magyar Akadémia, a Pápai Magyar Intézet (PMI), a Német-Magyar Kollégium. A Szent Márta-ház kápolnájába kevesen férnek be, ezért korlátozták huszonötre a meghívottak létszámát. 
    A PMI-ben szolgáló magyar munkatársak az MTI-nek elmondták, teljesen más volt Ferenc pápát nem a Szent Péter téren, hanem a Szent Márta-ház apró kápolnájában látni. Az egyházfő szokása szerint mindenkivel közvetlen és kedves volt. Érezhető volt a római magyar hívők öröme és meghatódottsága amiatt, hogy jelen lehettek a pápai misén, amelyen még néhány más vatikáni dolgozó és meghívott vett részt. 
 
 
 
Forrás:MTI 2014. november 11., kedd 10:42 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu