Kultur
Kamaszkori irodalom
Truman Capote eddig ismeretlen kamaszkori műveire bukkantak
Zürich, 2014. október 7., kedd (MTI) - A világhírű amerikai író, Truman Capote eddig ismeretlen kamaszkori műveire bukkantak New Yorkban - közölte a Die Zeit című német napilap online kiadása.
 


    A feltárt alkotások gerincét 20 elbeszélés alkotja, de egy tucat vers is található közöttük. Capote 14 és 17 éves kora között írta a műveket, amelyek egy része annak idején megjelent az iskolai újságban, a legtöbbet azonban még sohasem publikálták. 
    Már ezekben a korai írásokban is központi szerepet játszanak azok a témák - magány, szerelem, bűntettek és múlandóság -, amelyek az író későbbi életművét meghatározzák. Sok közülük a déli államokban játszódik, ahol Capote gyermekkorát töltötte.
    Peter Haag, a zürichi Kein & Aber Kiadó alapítója és felesége, Anuschka Roshani, a kiadónál megjelent Capote-összkiadás szerkesztője eredetileg az író Meghallgatott imák című regényének elveszett fejezetei után kutatott a New York-i Public Libraryben tárolt hagyatékban, amikor véletlenül rátaláltak az ismeretlen művekre.
    A Die Zeit kérdésére, hogyan történhetett, hogy egy ilyen kincs 30 évig észrevétlenül hevert egy könyvtárban, Anuschka Roshani a könyvtárak anyagi gondjai mellett arra hivatkozott, hogy az Egyesült Államokban az amerikanisztikai kutatás "még nem vetette rá magát" Capote-ra, "talán azért, mert nem elég régen halt meg, vagy egyszerűen csak túl populáris volt". 
    Haag és Roshani arról is beszélt a Zeitnak, hogy folytatni fogják a kutakodást Capote további, még ismeretlen művei után.
    A most megtalált elbeszélések közül négy a Die Zeit csütörtökön megjelenő számában már olvasható lesz, az összes írás pedig jövőre jelenhet meg könyv formájában, angolul a Random House, németül a Kein & Aber gondozásában.
    Truman Capote (1924-1984) kora egyik legkiemelkedőbb amerikai írójának számít, magyarul is számos műve megjelent az 1960-as évektől kezdve, köztük a Hidegvérrel és az Álom luxuskivitelben. Műveiből több mint 20 film készült.
http://www.zeit.de/zeit-magazin/leben/2014-10/truman-capote-erzaehlungen-roshani-haag
 
 
 
 
Forrás:MTI 2014. október 7., kedd 20:26 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu