Kultur
Miskolci Nemzeti Színház
Két premier egy hét alatt a Miskolci Nemzeti Színházban
Fandl Ferenc (b) Worcester, Bősze György (k) yorki érsek és Kincses Károly (j) Northumberland szerepében William Shakespeare IV. Henrik című királydrámájának próbáján a Miskolci Nemzeti Színházban 2014. október 1-jén. A darabot október 3-án mutatják be Kiss Csaba rendezésében. MTI Fotó: Vajda János
 
    Miskolc, 2014. október 1., szerda (MTI) - Két premiert is láthat a Miskolci Nemzeti Színház közönsége ezen a héten: pénteken a nagyszínházban William Shakespeare IV. Henrik, szombaton a kamaraszínházban Örkény István Tóték című darabja kerül színre. Az előadások rendezői mindkét darabot aktuálpolitikai, de határozottan nem pártpolitikai színezetűnek minősítették a teátrum szerdai sajtótájékoztatóján.
 
    Kiss Csaba színházigazgató, a IV. Henrik rendezője úgy fogalmazott: a Shakespeare-évad legfontosabb eseménye lesz a bemutató. "A IV. Henrik a választás drámája" - mondta.
    A rendező szerint lényegében arról szól az angol drámaíró műve, hogy milyen ára van a hatalomnak, meg kell-e tagadnia egy vezetőnek önmagát és mindez megéri-e. A darab egy öregedő király és érzékeny fia tragédiája, egy "tékozló" trónörökös menekülése a politika szennyes csatáitól és a felelősségtől, amelyet születésétől fogva viselni kell. Menekülés a züllés, a bűn, és a vaskos csínyek világába - fogalmazott.
    Kiss Csaba azt mondta: a miskolci előadás "prózai opera", az érzelmek operai jelleget kapnak és zenei költészetben jelennek meg.
    Szerinte a nézők elgondolkoznak majd azon, hogy "milyen helyzetben élünk, hol tart az ország, milyen távlatok vannak előtte". A darab ilyen szempontból "nagyon erőteljes politikai előadás, de nem pártpolitikai, a lényeg, hogy mindenki megalkossa saját verzióját" - mondta, megjegyezve azt is, hogy a mű ugyanakkor "óriási vígjáték", Falstaff és környezete révén "óriási bohózat" is egyben.
    A főszerepet Gáspár Tibor játssza, fiát Rusznák András alakítja, a legendás Falstaff szerepe pedig Szegedi Dezső jutalomjátéka.

 
Szatmári György (b) Tót, Görög László (b2) az őrnagy, Czakó Julianna (b3) Ágika és Nádasy Erika (j) Tótné szerepében Örkény István Tóték című tragikomédiájának próbáján a Miskolci Nemzeti Színházban 2014. október 1-jén este. A darabot október 4-én mutatják be Béres Attila rendezésében. MTI Fotó: Vajda János  
 
Béres Attila, Örkény István Tóték című tragikomédiájának rendezője is a politikára utalt a sajtótájékoztatón. Mint monda, a darab központi kérdése a felelősség: hogy meddig tart a fiú, a család, a magánszféra védelme, és honnan kezdődik a megbocsáthatatlan vétek, a feltétlen megfelelés egy őrült hatalomnak. A darabban ez az átmenet aprónak tűnő árulások sorozatán keresztül vezet, a végeredmény mégis a teljes széthullás és a megőrizni vágyott értékek pusztulása.
    Úgy fogalmazott: a Tóték "nagyon egyszerű kis darab", amely egyetlen nagyon fontos kérdést boncolgat, "és pedig azt, hogy meddig lehet tűrni a diktatúrát". Személyes véleményeként hozzáfűzte, "a mai Magyarország több, mint húsz százaléka egy szélsőséges párt szimpatizánsa", ami rendkívüli módon zavarja őt, mert úgy érzi, hogy az ország ismét a fasizálódás útján jár.
    Béres Attila elmondta: rendezésével ezt folyamatot és az annak való megfelelést szeretné megmutatni. "Nem vagyok mesze Örkénytől, ő ugyanezt írta meg" - vélekedett.
    A Tóték őrnagyát a darabban Görög László, Tótot Szatmári György, Tótnét Nádasy Erika játsza.
 
 
 
Forrás:MTI 2014. október 1., szerda 18:00 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu