Kultur
Színikritikusok Díja
A Titkaink lett a legjobb előadás
A legjobb előadásért a Színikritikusok Díjával elismert Pintér Béla színművész a Színházi Kritikusok Céhének díjátadóján a Trafó - Kortárs Művészetek Házában 2014. szeptember 22-én, ahol az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták. Pintér Béla és Társulata a Titkaink című produkciójáért kapta az elismerést. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 

    Budapest, 2014. szeptember 22., hétfő (MTI) - A Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének vasárnapi díjátadóján a Trafó - Kortárs Művészetek Házában, ahol az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták.
 
    "Ez társulatunk talán eddigi legnagyobb elismerése" - mondta Pintér Béla író, rendező, színész, aki felidézte: megtörtént már, hogy független színház nyerte el a legjobb előadás díját: a Krétakör a "Siráj" című produkcióval. "Úgy látszik, Csákányi Eszter azért kell hozzá" - jegyezte meg a rendező, utalva arra, hogy a színésznőnek mindkét előadás sikerében kulcsszerepe volt.
    Pintér Béla, akinek a Titkaink című művéért a legjobb új magyar dráma díját is odaítélték a kritikusok, ezért az elismerésért elsősorban az írói munkáját segítő Enyedi Éva dramaturgnak mondott köszöntet.
    A 34. alkalommal odaítélt elismerésre a kritikus céh tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhattak, az idén 23 kritikus adta le szavazatát. A Színikritikusok Díját a legtöbb szavazatot kapó művész, illetve produkció vihette haza. A gála keretében 15 kategóriában hirdettek győztest, az díjakért a kategóriák mindegyikében három jelölt volt versenyben.
    Egy kategóriában már korábban odaítélték a díjat: a színikritikusok negyedik alkalommal adományoztak életműdíjat, ezt az idén Fodor Tamás rendező, színész, a Stúdió K alapítója kapta.
    "Az elismerésekkel nem lehet mit kezdeni, megmagyarázhatatlanok" - mondta, majd korábbi, hasonlóan jóleső elismerésekre emlékezett. Felidézte, amikor 1998-ban Szolnokon Vasziljev rendezésében Törőcsik Marival játszott aki azt mondta: "ide figyeljen Fodor, mondtam én már magának, hogy magával elég jó játszani". Visszaemlékezett arra is, amikor 2006-ban a Stúdió K-ba bement egy kislány az egyik gyerekelőadásra és azt mondta: "Apu ez színház? Ez teljesen olyan mint otthon".
    Fodor Tamás ezt követően a legjobb férfi főszereplő díját is átvehette a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Füge Produkció és a Szkéné Színház I. Erzsébet című előadásában való játékáért.
    A legjobb női főszereplőnek járó elismerést Szandtner Anna kapta az Örkény Színház Stuart Mária című előadásában játszott szerepéért.
    A legjobb rendezésért is az Örkény Színház produkciója, a Hamlet színpadra állításáért kapott díjat Bagossy László. "A Színikritikus Díj szerintem a legjobb díjak egyike, pénz nem jár vele, de szégyellni se kell, mint azokat a díjakat, amelyekkel pénz jár" - mondta videoüzenetében a rendező.
    A Horváth Csaba rendezte Irtás című előadás, a Forte Társulat és a Szkéné Színház produkciója a legjobb független színházi előadás díját nyerte el.
    A Centrál Színház Bozsik Yvette rendezte Chicago című előadása a legjobb zenés/szórakoztató előadás díját kapta.
    A legjobb színházi zenéért az idén is Kovács Márton vette át az elismerést, ezúttal az Örkény Színház A képzelt beteg című előadásáért.
    A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díját a Budapest Bábszínház 3-4 éveseknek szóló Boribon és Annipanni című előadása, Ellinger Edina rendezése nyerte el.
    A legjobb díszlet díját Balázs Juli vehette át a Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság A revizor című előadásáért, míg a legjobb jelmez díját Izsák Lili és Kálmán Eszter kapta az Örkény Színház Stuart Mária című produkciójáért.
    A legjobb női mellékszereplő díját Bozó Andrea vette át a Szkéné Színház produkciójában, Székely Csaba Bányavíz című darabjában nyújtott alakításáért.
    A legjobb férfi mellékszereplő díját megosztva Kaszás Gergő a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Füge Produkció és a Szkéné Színház I. Erzsébet című produkciójában játszott szerepéért, valamint Krisztik Csaba az Irtás, és a Székesfehérvári Vörösmarty Színház Lear király című produkciójában nyújtott alakításaiért kapta.
    A legígéretesebb pályakezdő díját a Kaposvári Egyetemen két éve diplomázott Lovas Rozi, a Magyar Színház tagja nyerte el. Különdíjat ítéltek oda a kritikusok az írókat, színészeket és a múzeum alkotásait összekapcsoló európai uniós összművészeti projekt, a Ganymed Goes to Europe programért.
    A kulturális élet jelen történéseire reflektáló gálaestet Néder Panni rendezte, a műsorvezető Lang Györgyi és Kulka János volt.
 
 
 
Forrás:MTI 2014. szeptember 22., hétfő 0:30 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu