Hitpercek
Ferenc Pápa
Ferenc pápa a kommunizmus idején üldözött albán egyház tagjaival találkozott
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Tirana/Vatikánváros, 2014. szeptember 21., vasárnap (MTI) - Az egykori ateista és egyházellenes kommunista rezsim okozta szenvedést elevenítették fel Ferenc pápa vasárnapi albániai látogatásán.
 
    A hat legnagyobb albániai vallási közösség, a muzulmánok, ortodoxok, katolikusok, evangélikusok, zsidók és a muzulmán misztikus rendhez tartozó bektásik vezetőivel találkozott Ferenc pápa a tiranai katolikus egyetemen. 
    "Albánia tanúja volt annak, milyen erőszakot, milyen tragédiákat idézhet elő, amikor Istent kényszerrel kizárják az emberek és a közösségek életéből. Amikor egy ideológia nevében ki akarják zárni Istent a társadalomból (...) az oda vezet, hogy az emberek hamarosan elveszítik önmagukat" - fogalmazott Ferenc pápa. 
    Az egyházfő, aki az országba való megérkezésekor mondott első beszédében a vallások közötti együttélés példájának nevezte Albániát, hangsúlyozta, hogy a világ számos részén ma is intolerancia uralkodik a más vallási nézeteket vallókkal szemben. "A másik vallásban ne vetélytársat, még kevésbé ellenséget, testvért lássunk! - hangoztatta Ferenc pápa. Kijelentette: "Isten nevében gyilkolni szentségtörés, Isten nevében kirekeszteni a másikat emberellenes".
    Az egyházfő a vallásokat együttműködésre is buzdította az egyre szélesebb szociális igazságosság, a minden társadalmi réteget átfogó gazdasági fejlődés megteremtése érdekében. 
    Ferenc pápának Tirana új székesegyházában az albán kommunizmus évtizedeinek üldözését túlélő papok és szerzetesnők számoltak be szenvedéssel teli megpróbáltatásaikról. A pápa több alkalommal meghatódott. Az egyházfő könnyezve ölelte át a 84 éves Ernest Simoni atyát, aki azt idézte fel, hogy a 27 év börtön alatt elszenvedett kínzások ellenére sem tudták rávenni arra, hogy hitét megtagadja. 
    Albániai látogatása utolsó állomásán Ferenc pápa felkereste a Tiranától 30 kilométerre levő Betánia Központot, ahol gyerekekkel és az Albániában működő karitatív intézetek gondozottjaival találkozott.
    Federico Lombardi szentszéki szóvivő az újságíróknak elmondta, hogy a Teréz-anyáról elnevezett tiranai téren vasárnap délben 250-300 ezres tömeg vett részt a Ferenc pápa által bemutatott szentmisén, közöttük muzulmánok és ortodoxok is. 
 
Ferenc pápa példaadónak mondta a vallások harmóniáját Albániában
 
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Tirana/Vatikánváros, 2014. szeptember 21., vasárnap (MTI) - A vallások közötti békés együttélést szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap Albániában. Az egyházfő gazdasági növekedést kísérő szolidaritást is sürgetett a kontinens peremországában zajló első európai látogatásán.
 
    A katolikus egyházfőt Edi Rama albán kormányfő fogadta a repülőtéren, majd az elnöki palotában Bujar Nishani államfő üdvözölte. 
    "A vallások közötti békés együttélés Albániában szép példa az egész világ számára" - mondta Ferenc pápa már a Rómából Tiranába tartó repülőúton újságíróknak.     Az albán államfőhöz és a politikai és vallási intézmények vezetőihez intézett beszédében az egyházfő ismételten azt hangoztatta: a muzulmán, ortodox, katolikus egységkormány vezette Albánia jó példája annak, hogy a keresztény-muzulmán együttélés nemcsak lehetséges, hanem megvalósítható és előnyös is egy ország fejlődése számára. A pápa egyúttal elítélte azt, ahogy a vallást kiforgatják az erőszak igazolására.     "Senkinek sem engedhető meg, hogy isteni igék hirdetésének álcájában erőszakos és elnyomó terveket szőjön és valósítson meg" - mondta a pápa.     Albánia 3,8 milliós lakosságának mintegy 59 százaléka muzulmán, a keresztények a népesség 26 százalékát teszik ki. 
    A mai Albánia fejlődését biztosító demokráciáról is szólva, Ferenc pápa arra figyelmeztetett, hogy a fejlődésnek nem csak a lakosság egy részének a javát kell szolgálnia. 
    "A piacok globalizálódását a szolidaritás globalizációjának kell kísérnie" - szorgalmazta, és többször hangsúlyozta azt is, hogy a fejlődésnek nem szabad háttérbe szorítania az embert övező környezet védelmét.     A Teréz anyáról elnevezett tiranai téren délben tartott szentmisén Ferenc pápa kijelentette: "azért jöttem Albániába, hogy a reményt erősítsem országotokban. Láttam az utcákon, mennyi fiatal van nálatok, fiatal nép vagytok és ahol ennyi a fiatal, ott van remény! A nemzeti zászlótokon levő sasként szárnyaljatok!"
    Az egyházfő a kommunizmus időszakában "borzalmakat elszenvedő" és mártírként meghalt egyháziakról és laikusokról is szólt a mártírok földjének nevezve Albániát.
    "Hány keresztény nem hajtott fejet a fenyegetéseknek!" - mondta Ferenc pápa hangsúlyozva, hogy a keresztények a világ számos részén ma is hasonló üldözéstől szenvednek. 
    A Tirana utcáin nyitott pápamobillal végighaladó pápa útvonalát a kommunizmus időszakában meggyilkolt mártír papok és szerzetesnők óriási fényképei szegélyezték.  
    A mise utáni vasárnapi Úrangyala-imádságot (Angelus) a pápa az albán fiatalokhoz intézte: "Tudjatok nemet mondani a pénz imádatára, az individualizmus kínálta hamis szabadságra, a függőségre és az erőszakra! Mondjatok igent a találkozás és a szolidaritás kultúrájára!"
    Ez Ferenc pápa negyedik külföldi apostoli útja, de az első Európában, az olaszországi látogatásokat nem számítva. 
     
 
 
 
Forrás:MTI 2014. szeptember 21., vasárnap 14:07 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu