Kultur
Cinefest
Megkezdődött a miskolci nemzetközi filmfesztivál
Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Fidesz-országjárás 2014 elnevezésű lakossági fórumán Miskolcon, a Nemzetközi Kereskedelmi Központban 2014. szeptember 12-én. MTI Fotó: Vajda János
 
    Miskolc, 2014. szeptember 12., péntek (MTI) - A film kultúrában betöltött szerepét méltatta egyebek mellett az emberi erőforrások minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Jameson CineFest-Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján pénteken.
 
    Hoppál Péter úgy fogalmazott: a film a vizualitás eszközeivel a látásmódok sokféleségét és frissességét mutatja meg, rálátást adva más kultúrákra, más gondolkodásmódokat ismertetve. A film kultúrát közvetít, értéket teremt - tette hozzá.
    A politikus szerint a miskolci filmfesztivál minden évben találkozási pontként funkcionál, olyan helyként, ahol "az értő és a filmkedvelő közönség valódi közösségé formálódva még inkább közelebb kerülhet a film igazi, lényegi természetéhez".
    A kultúráért felelős államtitkár szólt arról is, hogy a médiumok küldetése "nem más, mint a film beteljesítése, a látható ember után a látó ember megteremtése".
    Megemlítette: a tárca kiemelten támogatja ezt a fesztivált, fontos fórumnak tartja, mert kultúrát közvetít, értéket teremt.
    Bíró Tibor, a fesztivál igazgatója a megnyitón azt mondta: a fesztivál hazai és nemzetközi ismertsége évről évre nő, a cél most is az, hogy a legfrissebb alkotásokat mutassák be.
    A szeptember 21-ig tartó rendezvényen Cannes, Berlin és az amerikai függetlenfilmes Sundance fesztivál legjobbjait láthatják az érdeklődők, a több mint kétszáz film mellett mesterkurzusokat, műhelybeszélgetéseket és koncerteket is kínál a filmrajongóknak a rendezvény.
    A fesztiválon a húsz versenyfilm közül három magyar film, Kerékgyártó Yvonne Free Entry című Sziget-filmje mellett Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című generációs alkotása és Miklósy Zoltán Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja című animációja is indul a díjakért.
    A versenyprogramhoz hasonlóan kizárólag magyarországi premiereket kínál a Kitekintő szekció is, amelyben olyan fesztiválsikereket tekinthet meg a közönség, mint a 12 évig forgatott Sráckor vagy az öregkor elől Izlandra menekülő nyugdíjasokat bemutató Land Ho! - ez utóbbi egyúttal a fesztivál nyitófilmje is.
    A nagyjátékfilmek mellett 13 dokumentumfilm, 33 kisjátékfilm és 19 animációs film is indul a szekciódíjakért. Kísérőprogramként a szervezők betekintést engednek a spanyol, a francia, az indiai filmgyártásba és a szlovák animáció világába, továbbá a Magyarországon is elérhető Sundance Channel is bemutat négy új filmet a fesztiválon. Mindezeken kívül számos szakmai programot, dokumentumfilmes műhelybeszélgetést, operatőri és vágói mesterkurzusokat, filmtörténeti vetítéseket és koncerteket is kínálnak az érdeklődőknek.
    A versenyprogram és a Kitekintő szekció összes filmjét magyar és angol nyelven, illetve felirattal vetítik. A CineFest minden vetítése és programja ingyenes.
 
 
 
Forrás:MTI 2014. szeptember 12., péntek 19:23 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu