Hitpercek
Iszlám Állam - Ferenc pápa 
az ENSZ-főtitkárnál nemzetközi fellépést sürgetett Irakban
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2014. augusztus 13., szerda (MTI) - Az ENSZ és az egész nemzetközi közösség beavatkozását kérte Ferenc pápa az észak-iraki keresztények és más vallási kisebbségek drámai helyzetének rendezése érdekében Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak írott levelében.
 
    A Vatikán honlapján szerdán jelent meg az egyházfő augusztus 9-én kelt olasz nyelvű levele, amelyet a pápa egyszerűen Ferenc névvel írt alá.
    A pápa az üzenetben hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi az Irak északi részén történő drámai eseményeket, ahol a keresztényeknek és más vallási kisebbségeknek el kell menekülniük otthonaikból és szemtanúi lesznek kultikus helyeik és vallási örökségük elpusztításának. Ferenc pápa hozzátette, ezért Fernando Filoni bíborost személyes küldötteként Irakba küldte, hogy a helyi lakossággal éreztesse a pápa és az egész katolikus egyház közelségét és aggodalmát az ott élők "elviselhetetlen szenvedése" miatt. (Az Iszlám Állam szélsőséges szunnita csoport "kalifátust" kiáltott ki az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken, és üldözi más vallások követőit, köztük a keresztényeket. A múlt héten hatalmukba kerítették az észak-iraki Karakost, a legnagyobb iraki keresztény várost.)
    A Ban Ki Munnak küldött levélben Ferenc pápa ismét felhívta a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen avatkozzon be Irakban az ott zajló humanitárius tragédia leállítása érdekében. Az egyházfő arra bátorította az ENSZ összes illetékes intézményét, főleg azokat, amelyek a biztonságért, békéért, emberi jogokért, a menekültek segítéséért felelősek, hogy folytassák erőfeszítéseiket az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában foglaltakkal összhangban.
    "Az Észak-Irakban terjedő erőszakos cselekmények felébresztik minden jó szándékú férfi és nő lelkiismeretét, hogy konkrét szolidaritással cselekedjenek, védelmet nyújtsanak mindazoknak, akiket támadás ér vagy erőszak fenyeget, szükséges és sürgős támogatást adva a számos otthontalanná vált személynek és biztosítva a városaikba és otthonaikba való biztonságos visszatérést is" - írta Ferenc pápa.
    Hozzátette: a huszadik század tragikus tapasztalatai és az emberi méltóság legalapvetőbb tisztelete is "arra kényszeríti a nemzetközi közösséget, mindenekelőtt a nemzetközi jog előírásain és módszerein keresztül, hogy minden tőle telhetőt megtegyen az etnikai és vallási kisebbségekkel szembeni szisztematikus erőszak leállítására és további megelőzésére".
    Ferenc pápa arra emlékeztetett, hogy hasonló felhívást tettek a keleti pátriárkák és más vallási vezetők is. A vatikáni Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa keddi közleménye a muzulmán vallási vezetők fellépését sürgette az iraki Iszlám Államban a keresztények és más vallási-etnikai kisebbségekkel szembeni "bűncselekmények" elítélésére.
    Az ENSZ-főtitkárához írt levélben Ferenc pápa fájdalmát fejezi ki az iraki helyzet miatt - mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő, aki bejelentette: Filoni bíboros megérkezett missziója első állomására a jordániai fővárosba, Ammánba. Innen az iraki Kurdisztán fővárosába, Erbílbe folytatja útját.
    Ferenc pápa szerdai Twitter-üzenetében köszönetet mondott azoknak, akik "bátran segítik iraki fivéreinket és nővéreinket". 
http://w2.vatican.va/content/francesco/it/letters/2014/documents/papa-francesco_20140809_lettera-ban-ki-moon-iraq.html
 
 
 
Forrás:MTI 2014. augusztus 13., szerda 17:51 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu