Technika
Kvantumszámítógép
Kvantumszámítógépekhez szükséges szilíciumot állítottak elő az USA-ban
Washington, 2014. augusztus 12., kedd (MTI) - Minden eddiginél tisztább speciális szilíciumot sikerült előállítani amerikai tudósoknak. Az angolul "silicon-28" névre hallgató anyag nélkülözhetetlen a kvantumszámítógépek fejlesztéséhez - írja a BBC.
 
    A tudósok a most előállított szilícium-28 segítségével - amely negyvenszer tisztább mint az eddig használt anyagok - megoldhatják a kvantumszámítógépek fejlesztésének egyik nagy kihívását. 
    A kvantumchipek a számítógépek egy olyan ultragyors generációját képviselik, amely kvantumbiteket tárolhat például szilíciumba ágyazott foszforatomokban. A hagyományos biteket helyettesítő kvantumbit képes egyszerre 0-t és 1-et is kódolni, ezzel pedig rendkívül összetett és gyors számításokat tesz lehetővé. 
    Azonban az ilyen kvantumchipek csakis szilícium-28 izotópok felhasználásával műkődnek, a hagyományos, többnyire szilícium-29 izotópokból álló anyagok nem megfelelőek. 
    Eddig a tudósok a kvantumszámítógéppel kapcsolatos kutatásokhoz világszerte egy olyan szilícium-28 mintát használtak, amelyet egy újrahasznosított plutóniumot dúsító szentpétervári üzemben állítottak elő 2004-ben. 
    Joshua Pomeroy, a mostani sikeres projekt egyik fizikusa szerint a tudósok között érzékelhető egyfajta idegesség afelől, hogy mihez kezdenek ha elfogyott az Oroszországból származó szilíciumminta. Épp ezért nagy siker, hogy a csapat az eddigieknél is tisztább anyagot állított elő olyan felszerelés segítségével, amely a világ sok laboratóriumában megtalálható.
    Az új eljárással gyártható szilícium-28 nagyon tiszta, de nagyon kevés is. "Sokkal nehezebb nagy mennyiségben előállítani az anyagot" - magyarázta Pomeroy a BBC-nek. "Szerencsére ezen a kutatási területen nagyobb mennyiség teljesen szükségtelen" - tette hozzá a fizikus. 
http://www.bbc.com/news/science-environment-28632263
 
 
 
 
Forrás:MTI 2014. augusztus 12., kedd 15:42 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu