Hitpercek
Ferenc pápa
Ferenc pápa bocsánatot kért a pünkösdisták üldöztetéséért
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2014. július 28., hétfő (MTI) - Első alkalommal látogatott el katolikus egyházfő egy pünkösdi közösséghez: Ferenc pápa hétfőn a dél-olasz Casertában élő pünkösdisták vendégeként bocsánatot kért az ellenük a fasizmus időszakában bevezetett faji törvényekért.
 
    Történelminek nevezte Ferenc pápa és a Giovanni Traettino evangéliumi lelkész vezette olasz evangéliumi pünkösdi egyház tagjainak találkozását Angelo Scelzo helyettes szentszéki szóvivő. 
    Ez volt az első alkalom, hogy a római pápa személyesen ment el meglátogatni egy protestáns közösséget. 
    Ferenc pápa és Traettino 1998 óta ismerik egymást, többször találkoztak akkor is, amikor Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires püspöke volt.       Az egész Latin-Amerikában elterjedt pünkösdista protestáns mozgalom a fejlődő országok legdinamikusabban növekvő keresztény közösségének számít. A Corriere della Sera olasz napilap hétfőn közölt adatai szerint a keresztények egyharmada a pünkösdi egyházhoz tartozik. A pünkösdisták konzervatív szárnya elutasítja a katolikusokkal való párbeszédet. A Giovanni Traettino vezette közösség ezzel szemben a római egyházzal való kapcsolattartást szorgalmazza. 
    A Casertában élő 350 fős pünkösdi közösség tagjait Ferenc pápa fivéreinek nevezte. A hozzájuk intézett beszédében a pápa “szomorú történetnek” nevezte a keresztények megosztottságát. Úgy fogalmazott, a keresztény egyházak nem külön-külön születtek. “Egységben és együtt szolgáljunk a világ és a társadalom peremén” - hangoztatta a katolikus egyházfő. 
    Ferenc pápa bocsánatot kért a pünkösdistáktól  a fasizmus alatt elszenvedett üldözésért. “Azok között, akik a fasizmus alatt üldözték és feljelentették a pünkösdistákat, azzal vádolva őket, hogy őrültek és tönkreteszik a fajt, katolikusok is voltak” - mondta az egyházfő. Arra az 1935-ben hozott törvényre utalt, amellyel az olasz királyságban betiltották a pünkösdi egyházat, amely az akkori hatóságok szerint veszélyeztette a közrendet és meggyengítette az olasz fajt. A pünkösdista hívőket és pásztoraikat letartóztatták és internálták.
    Giovanni Traettino megköszönte Ferenc pápának, hogy meglátogatta az általa vezetett közösséget. Traettino bátor embernek nevezte az egyházfőt. Hozzátette: “olyan emberek, mint Ön, reményt jelentenek nekünk keresztényeknek”.     Ferenc pápa és Traettino találkozója kezdetben pápai magánlátogatásnak számított. Amikor azonban Caserta püspöke értesült  róla, arra kérte a pápát, hogy a város katolikusairól sem feledkezzen meg. Ezért a katolikus egyházfő szombaton külön látogatást tett Casertában, majd hétfőn ismét visszatért. 
    A pünkösdistákkal való találkozást számos olasz katolikus blogon ellenző kommentárok kísérték. Hasonlóképpen negatívak volt az olaszországi pünkösdista honlapokon megjelent vélemények.
 
 
 
Forrás:MTI 2014. július 28., hétfő 16:11 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu