Technika
Mini-tengeralattjáró
Számítógép irányította mini-tengeralattjárót tesztel Kína
Sanghaj, 2014. július 1., kedd (MTI) - Minden korábbinál fejlettebb számítógépes technológiával működő, ember nélküli mini-tengeralattjárót teszteltek Kínában - számolt be kedden a Baidu hírportál.
 


    A Hajjen nevű, bő két méter hosszú járművet az észak-kínai Tiencsin Egyetem kutatói fejlesztették ki. A szakemberek beszámolói szerint a tengeralattjáró három héten át gond nélkül működött a dél-kínai tengerben, és 1100 méteres mélységig is lesüllyedhet. A torpedóalakú, sárga tengeralattjáró egyhuzamban 30 napig búvárkodhat, s óránként hat kilométer megtételére képes. 
    A szakértők hangsúlyozták, hogy a búvárhajó számítógépe olyan fejlett, hogy annak szoftvere maga is képes haladási irányáról dönteni.  
    A Hajjent eredetileg kísérletezésre, tengerbiológiai feltárásokra, kereső- és mentőakciókban való részvételre tervezték. A jármű ugyanakkor bevethető víz alatti támadó- és kísérőrobotként, más tengeralattjárók felkutatásában is segítheti a kínai hajókat. Mindemellett tengeri bányászplatformok telepítésében, karbantartásában, műszaki állagának ellenőrzésében szintén hasznos lehet - jegyzi meg a kínai rádió híradásában.
 
 
 
 
Forrás:MTI 2014. július 1., kedd 12:01 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu