Kultur
Múzeumok éjszakája
Gazdag program Miskolcon
Miskolc, 2014. június 17., kedd (MTI) - Hat helyszínen tizenegy kiállítás és harmincnyolc program várja a miskolciakat szombaton, a Múzeumok éjszakáján - közölte Pusztai Tamás, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója keddi sajtótájékoztatóján.
 

    Az utolsó magyar polihisztorként is emlegetett, száz évvel ezelőtt meghalt Herman Ottóról is megemlékeznek a róla elnevezett múzeumban, amelynek képzőművészeti raktárában éjszakai barangoláson is részt vehetnek a látogatók.
    Herman Ottó munkássága egyébként számos programban visszaköszön. A Lillafüredhez közeli pisztrángtelepen a polihisztor halászati és ornitológiai munkásságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, egykori nyaralójának udvarán pedig egy különleges éjszakai halvacsorán vehetnek részt.
    Újmassán a Fazola-kohó környezetében zajlanak majd programok. A látogatók vándorlapot kapnak, amelynek feladatait megoldva, a terület és a kiállítások bejárásával ismerhetik meg az ifjú Herman Ottót, aki először lakatossegéd, majd géplakatos munkás, illetve katona volt.
    Pusztai Tamás azt is elmondta, hogy a Herman Ottó Múzeumba betérők mikroszkópos vizsgálattal tekinthetik meg az ásványtár gyűjteményének rejtett csodáit, de szerveznek "tapintható" utazást is: látássérült emberek vezetik be a látókat egy olyan világba, ahol saját képességeiket használva fedezhetik fel, miről mesélnek a (mű)tárgyak a teljes sötétben.
    F. Dózsa Katalin művészettörténész Nemzeti viselet és európai divat a reformkortól a kiegyezésig címmel tart előadást, Hampel Katalin pedig egyedi tervezésű ruhakollekcióját mutatja be egy kiállításon. A ruhákon a hagyományokat hűen tükrözve jelennek meg a reformkor díszítő elemei, a sújtás, a zsinór és a paszomány. 
    A Múzeumok éjszakáját a 19. század fegyvereiből összeállított fegyverbemutató, a felsőhámori Kohászati Múzeum gyertyafényes tárlatvezetése, zenei program és a vasárnapig tartó miskolci operafesztivál kísérő programjai színesítik.
 

 
 
Forrás:MTI 2014. június 17., kedd 13:57 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu